Positieve impact
Hoe waarborgen wij
Honeyguide wil de wereld een mooiere en betere plek maken. Hiervoor maken we gebruik van de volgende positieve impact criteria:
Hoe meet je positieve impact?
In 2015 ondertekende alle lidstaten van de Verenigde Naties (VN) de 17 Sustainable Development Goals, de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Deze moeten ervoor zorgen dat de wereld een mooiere, eerlijkere en betere plek wordt voor mens, dier en natuur.
Een initiatief wat Honeyguide van harte steunt. Daarom hebben we op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen 11 Positieve Impact Criteria uitgewerkt, toegespitst op de toeristische branche. We checken bij al onze verborgen parels en belevenissen of ze voldoen aan één of meer van onze criteria. Zo waarborgen we positieve impact.
Op deze manier creëren we een overzichtelijke inspiratieplatform waarin je de mooiste plekjes en activiteiten vindt. Voor jezelf, maar ook voor de rest van de wereld. Zo maken we samen de wereld een stukje mooier.
Eet bewust
Gezonde voeding is belangrijk voor jezelf, maar ook voor de lokale economie én de natuur. Door te letten op waar en wat we eten, maken we het verschil en dragen we bij aan een duurzame voedselindustrie. Leer bijvoorbeeld hoe ons voedsel verbouwd wordt en kies daarin voor de duurzaamste optie met fair share voor iedereen. Blije boeren, gezonde mensen en fijne verdiensten voor hard werk. Verbouw zelf groentes en fruit, koop bij lokale boeren, eet seizoensgebonden producten of probeer eens iets uit de vegetarische of veganistische keuken.
Locaties met een Eet Bewust label zijn bewust bezig met:
- kennis delen op het gebied van duurzame landbouw en het vinden/verbouwen van je eigen voedsel
- het promoten van lokale en seizoensgebonden producten, het liefst biologisch en fairtrade. Soms geheel vegan
Welzijn
Om gezond te zijn en te blijven, hebben we de juiste balans nodig, fysiek en mentaal. Beweeg voldoende, maar neem ook vooral je rust. Even geen prikkels, maar tijd voor jezelf met bijvoorbeeld een digital detox of een staycation in de natuur. En wanneer je voldoende opgeladen bent, help anderen dan op weg om ook lekker in hun vel te zitten.
Locaties met een Welzijn label zijn bewust bezig met:
- het vergroten van bewustwording
- het stimuleren van een goede mentale en fysieke balans
Educatie
Je bent nooit te oud om jezelf te verrijken. Leer de verhalen achter bestemmingen kennen en de mensen die er wonen. Aandacht maakt alles mooier en kennis vergroot je belevingswereld. Leef je in en bekijk de wereld door andermans ogen, want op die manier creëren we meer begrip voor elkaar. Verborgen parels en belevenissen met het label ‘educatie’ moedigen mensen aan te blijven leren en zorgen ervoor dat iedereen toegang heeft tot educatie.
Locaties met een Educatie label zijn bewust bezig met:
- een plek bieden waar jong en oud kunnen (blijven) leren
- maken kennis voor iedereen toegankelijk
Gelijkheid
Wij geloven dat iedereen gelijk is en gelijke kansen verdient. Zogenoemde safespaces dragen hieraan bij: plekken waar iedereen welkom is, ongeacht huidskleur, gender, geaardheid, afkomst of beroep.Groeien op een duurzame en inclusieve manier; dat doen we samen. Steun lokale ondernemers, vraag actief naar de werkomstandigheden van de werknemers die je producten maken en betaal een eerlijke prijs.
Locaties met een Gelijkheid label zijn bewust bezig met:
- een veilige plek creëren waar iedereen welkom is
- het actief nastreven van goede en veilige arbeidsomstandigheden voor werknemers
- extra aandacht geven aan mensen in een onderdrukte positie
- het promoten van lokale werkgelegenheid
Verbinding
Oost West, Thuis Best. Laten we onze verantwoording nemen om van onze woonplaats een fijne en mooie plek te maken. Ook de natuur is onderdeel van je buurt en een thuis voor vele dieren. Wees er zuinig op. Steden en dorpen horen inclusief, veilig en duurzaam te zijn. Laat je buren geen vreemde zijn, maar kennissen of vrienden. Als reiziger draag je ook bij aan lokale liefde; jouw aanwezigheid heeft invloed op de plek, net zoals de plek jouw spreekwoordelijke vlinders in je buik kan geven.
Locaties met een Verbinding label zijn bewust bezig met:
- het welkom heten van nieuwe mensen in de buurt
- het creëren van een ontmoetingsplek voor locals en reizigers
- zorgen voor een inclusieve buurt
- het beschermen van de lokale natuur en dieren
Zero waste
Samen kunnen we de CO2-voetafdruk per persoon naar beneden te krijgen! Leer meer over duurzame verpakkingen en probeer te leven volgens de drie R’en: re-use (hergebruik), repair (repareer) en recycle. Ga voedselverspilling tegen en geef eens een ervaring cadeau in plaats van een fysiek product. Honeyguide staat vol verborgen parels voor een leuk dagje weg en veel van de aangesloten ondernemers hebben maatregelen getroffen om (plastic)afval te verminderen.
Locaties met een Zero Waste label zijn bewust bezig met:
- de circulaire economie
- het verminderen van (plastic)afval
- het verminderen van voedselverspilling
- het promoten van ervaringen in plaats van hebbedingetjes
- kennisoverdracht gericht op duurzame ontwikkelingen
Klimaat
Maatjes van het klimaat zijn de toekomst. Met de stijgende uitstoot van broeikasgassen vindt de klimaatverandering veel sneller plaats dan verwacht en de effecten ervan zijn wereldwijd duidelijk voelbaar. Gelukkig zijn er veel kleine dingen die we makkelijk kunnen doen. Eet bijvoorbeeld minder vlees en ontdek de heerlijke vegan-keuken. Laat de auto of het vliegtuig staan en ga lekker lopen of fietsen. Op Honeyguide vind je diverse mooie wandelroutes en lekkere, bewuste eettentjes: allemaal klimaatjes die zich (in)direct inzetten tegen klimaatverandering.
Locaties met een Klimaat label zijn bewust bezig met:
- oplossingen bieden tegen klimaatproblematiek
- het verminderen van uitstoot
- het promoten van een meer plantbased dieet (minder vlees en zuivel)
- het promoten van wandelen en fietsen
Consumeer bewust
Kwaliteit over kwantiteit. Sta in de winkel even stil bij wat je aanschaft. Heb ik dit echt nodig? En als het antwoord ‘ja’ is, is dit dan de meest bewuste keuze? Kies voor duurzame aankopen en consumeer bewust. Dit kan betekenen dat je shopt bij een tweedehands zaak, maar je kunt ook kiezen voor een nieuw product met een duurzaam design en een fairtrade label.
Locaties met een Consumeer Bewust label zijn bewust bezig met:
- het verhogen van de kwaliteit van de producten
- duurzame, fairtrade producten aanbieden die minder belastend zijn voor mens, dier en planeet
Schone oceanen
Water is de oorsprong van al het leven op deze wereld. Onze planeet bestaat voor 70,9% uit water. Met onze rivieren, oceanen en het leven in deze wateren moeten we dus zuinig zijn! Leer meer over onze zeeën en het leven in de zee op bijvoorbeeld de Waddeneilanden. Ruim je afval op zodat het niet in het water beland en weiger onnodig plastic. Want hoewel onze oceanen misschien schoon lijken, stikt het er van de microplastics die zeedieren in de problemen brengen. Uiteindelijk komen deze plastics zelfs terug in onze eigen voedselkringloop. Kortom, laten we samen onze wateren schoonhouden!
Locaties met een Schone Oceanen label zijn bewust bezig met:
- het verminderen van onnodige plastic verpakkingen
- het serveren van duurzaam gevangen vis
- kennisverspreiding over de rivieren, zeeën en het zeeleven
- het opruimen van zwerfafval wat anders in zee kan belanden
Natuurbehoud
Het is hard nodig dat de biodiversiteit en de ecosystemen beschermd worden. Ga daarom op pad om meer te leren over de wonderen van de natuur. Bescherm lokale planten en dieren. Laat producten gemaakt van beschermde diersoorten links liggen en steun bedrijven die de natuur beschermen en helpen herstellen. Er zijn er tal van schitterende wandelroutes die je helpen in contact te komen met de natuur. Of ga mee met een workshop wildplukken om meer te leren over de planten in het bos.
Locaties met een Natuurbehoud label zijn bewust bezig met:
- het promoten van de schitterende lokale natuur
- het beschermen van lokale planten en dieren
- je in contact te laten komen met de natuur
Cultuurbehoud
Cultureel erfgoed vertelt een bijzonder verhaal. Daarom staan wij achter initiatieven die zich hard maken voor het behoud van culturele plekken of uitingen. Materieel erfgoed zoals monumentale panden die een nieuwe bestemming krijgen door er een museum of bijzonder restaurant te openen. Of juist immaterieel erfgoed zoals ambachtelijke beroepen en het in stand houden van lokale tradities. Cultureel erfgoed biedt een kijkje in het verleden en kan bijdragen aan het vormen van een culturele identiteit.
Locaties met een Cultuurbehoud label zijn bewust bezig met:
- het behouden van monumentale panden
- het vertellen van een stukje sociaal-culturele geschiedenis
- het in ere houden van ambacht
- het beschermen van cultureel erfgoed