Heerlen is een stad met bijzondere plekken, mooie verhalen en vele bezienswaardigheden. Ideaal voor een off the beaten track stadwandeling, aangezien dit Limburgse stadje niet overspoelt wordt door toerisme. Als ik een dagje jouw gids mag zijn, dan zouden we samen langs deze zeven verborgen plekjes in Heerlen wandelen.
1. Vijf Pleintjes
De vijf pleintjes, eigenlijk verklapt de naam het al, zijn vijf verschillende pleinen in Heerlen. Te beginnen bij de grootste van allen: het Wilhelminaplein. Wat vroeger een levendige veemarkt was, biedt nu ruimte voor vele restaurants, cafés en culturele activiteiten. Een ander plein is het Betaplein. Dit plein staat bekend als creatieve en flexibele ontmoetingsplek. Aan het Betaplein vind je het Werkcafé, een café waar je terecht kan voor een heerlijke kop koffie en een goed gesprek. ZZP’ers en jonge ondernemers komen maar al te graag naar deze inspirerende plek. Het derde en jongste plein is het Schelmenhofje. Pas in 2001 werd dit romantische hofje ontdekt en nu is het een gewilde plek in Heerlen om langs te wandelen.
Ook de Morenhoek maakt deel uit van de vijf pleintjes. Dit plein valt vooral op door de gezellige ‘Social Sofa’ die er staat en de mooie muurschildering die je er vindt. Het is dus ook de moeite waard om hier een kijkje te nemen! Het vijfde plein is het Luciushof, dé verborgen parel van Heerlen. Dit authentieke plein, of eigenlijk kloostertuin, is te bereiken door het voormalig kloostercomplex aan de Putgraaf te doorkruisen. Het mooie aan deze verschillende pleinen is dat ze allemaal een andere sfeer hebben en rust brengen. Daarnaast zijn elk van de pleintjes voorzien van mooie muurschilderingen, ook wel Murals genoemd.
2. Muurschilderingen
Zoals eerder bij de vijf pleintjes al even naar voren kwam, zijn er in de stad en de omgeving van Heerlen verschillende kleurrijke muurschilderingen te vinden. Naast het feit dat elke schildering uniek is, verschillen ze in formaat. Ook zijn ze allemaal ontworpen en geschilderd door verschillende kunstenaars.
Een paar leuke voorbeelden zijn:
- De Swinging birds van Collin van der Sluijs (te vinden bij de Morenhoek);
- De Koolpiet van kunstenaar Super A (te vinden in de Honigmannstraat);
- Hommage aan de sterke vrouw van Rookie (te vinden bij het Luciushof).
De Murals bevinden zich in openbare ruimtes en zijn daarom voor iedereen toegankelijk! Daarbij is het ontdekken van de schilderingen een mooie toevoeging aan een gezellige wandeling in Heerlen.
Zoek ze zelf!
Gemeente Heerlen heeft een kaart samengesteld waar alle muurschilderingen op aangegeven staan. Dus ben jij net als ik dol op street-art en houd je van wandelen? Dan raad ik zeker aan te kiezen voor een route langs deze Murals! Voor de echte speurneus is het zoeken naar de mini-tafereeltjes, gebaseerd op de Gouden Eeuw, een aanrader.
Het mooie aan de Heerlen Murals vind ik dat je op plekken komt waar je anders misschien nooit heen zal gaan, en dat maakt het wat mij betreft weer extra leuk! Ook is er op elke zondag (vanaf 8 aanmeldingen) een rondleiding langs de Murals. Deze begint om 13.00 uur en duurt ongeveer 90 minuten. Entreeprijs is €8 per persoon en voor €4,50 extra kunnen de deelnemers een lokaal gebrouwen survivalpakket bij ‘Brasserie Mijn Streek’ krijgen (later in deze blog meer over deze bijzondere brasserie).
Voor meer informatie over de schilderingen & kunstenaars, klik hier.
3. SCHUNCK*
In Heerlen en omstreken is SCHUNCK* echt een begrip. Naast dat het gebouw een rijke geschiedenis heeft, is het ook nog eens iconisch en vernieuwend. SCHUNCK* bevindt zich namelijk in het monumentale Glaspaleis. Vroeger bevond zich op deze plek een modehuis genaamd Schunck. Een modehuis dat veel heeft betekend voor Heerlen en zelfs in de crisistijd flink investeerde. Om eer te doen aan dit modehuis is de naam SCHUNCK* ontstaan. SCHUNCK* is een creatief centrum voor iedereen.
4. SCHUNCK* Museum
Dit veelzijdige museum bevindt zich grotendeels op de -1 etage van SCHUNCK*. Daarnaast is er op verschillende plekken, verspreid door het Glaspaleis, veel te zien en te beleven. Het museum heeft een rijk aanbod aan beeldende kunst, architectuur en zelfs een eigen collectie.
Verder biedt het bijzondere tentoonstellingen, projecten en lezingen (ook buiten SCHUNCK*). De focus ligt op stedelijke beleving en er wordt veel ingegaan op culturele en hedendaagse erfenis van binnen en buiten de mijnstreek. Het museum is rolstoelvriendelijk en ook kinderen zijn van harte welkom!
5. Brasserie Mijn Streek
Brasserie Mijn Streek is dé plek om het echte Heerlen te ervaren. Niet alleen wordt er zo veel mogelijk gewerkt met biologische producten, ook gaat de voorkeur uit naar werken met streekproducten. Streekproducten worden gebruikt daar waar mogelijk is en altijd op het ritme van de seizoenen.
Niet te vergeten: het restaurant bevindt zich op vijfde verdieping van Schunck* en biedt naast een heerlijke menukaart ook prachtig uitzicht over het centrum van Heerlen en de wijde omgeving. Wandel zeker langs Schunck* in Heerlen en maak het af met een drankje of hapje bij Brasserie Mijn Streek. Betaalbaar en voor de vegetariërs en veganisten onder ons is er ook genoeg keus.
6. Thermenmuseum
Oké, misschien klinkt het in eerste instantie niet uitdagend of leuk genoeg, maar niets is minder waar! In Heerlen bevindt zich namelijk de grootste Romeinse opgraving van Nederland. En dat ook nog eens midden in de stad!
Op een Romeinse wegenkaart uit de 4e eeuw staat Heerlen, als enige stad in Zuid-Limburg, aangegeven onder de naam Coriovallum. Niet zo raar dus, dat in Heerlen resten van een Romeinse nederzetting te vinden zijn. Een Romeins badhuis, Heerlens (of Coriovallums) best bewaarde stuk uit de Romeinse tijd, kan worden aanschouwd in het Thermenmuseum.
Dit waren mijn tips voor een heerlijk dagje wandelen door Heerlen. Nieuwsgierig naar meer leuke plekken en activiteiten die deze bijzondere stad te bieden heeft? Nu rest mij alleen nog te zeggen Adieë (wah), oftewel tot ziens!
Veel liefs,
Marit