Nederland staat misschien niet direct bekend om zijn wijncultuur, maar verrassend genoeg herbergt het land meer dan 200 wijngaarden die het ontdekken waard zijn. Van de glooiende heuvels van Limburg tot aan de uitgestrekte velden in Friesland en Groesbeek, elke gaard vertelt zijn eigen verhaal. In dit blog deel ik 8x wijngaarden in Nederland.

1. De Apostelhoeve - Maastricht

De Apostelhoeve is niet alleen de bekendste en oudste, maar ook een van de grootste wijngaarden van Nederland. Je fietst er in 15 minuten vanuit de stad Maastricht naartoe. Eenmaal bovenop de Louwberg aangekomen, kijk je uit over de glooiende heuvels, die vol zitten met löss, mergel en kiezel. Dit zijn belangrijke grondsoorten die hebben bijgedragen aan meerdere bekroonde wijnen van de wijngaard.

In totaal zijn er op De Apostelhoeve vijf verschillende druivensoorten op 20 hectare grond te vinden. Hiermee produceren ze zes droge witte wijnen en twee mousserende wijnen. Boek een rondleiding van 1,5 uur waarbij je door de wijngaard, het pershuis en de wijnkelders komt, gevolgd door een proeverij in een van hun proeflokalen.

* De rondleiding is vanaf 12 personen. Ben je met minder? Dan kun je ook een rondleiding doen, maar dan betaal je een minimumbedrag van €270,-.

2. Wijngaard de Frysling - Friesland

Van het zuiden gaan we naar het noorden. Daar pronkt Wijngaard de Frysling als een van de meest noordelijke wijngaarden van Nederland. De naam ‘Frysling’ is een samensmelting van Fryslân en Riesling, de koningin onder de druiven in Duitsland.

Eigenaren Jantiene en Douwe nodigen je graag uit voor een rondleiding en proeverij elke zaterdagmiddag vanaf juli. Struin door de wijngaard en ontdek hoe zes verschillende druivenrassen worden omgetoverd tot witte en rosé wijnen die al eerder in de prijzen zijn gevallen. Wijngaard de Frysling heeft maar liefst acht prijzen op hun naam, waaronder de beste mousserende wijn van 2023. Tsjoch! (Proost in het Fries)

3. Wijnhoeve de Colonjes - Groesbeek

Op zoek naar een idyllische wijnproeverij in een prachtige omgeving? Wijnhoeve de Colonjes in Groesbeek biedt precies dat. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht over de biologische wijngaarden, die zich uitstrekken over 13 hectare en daarmee de grootste van Nederland zijn. Sinds 2001 heeft deze wijngaard zich ontwikkeld tot een top wijnproducent, bekend om hun witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Tijdens je bezoek kun je genieten van een proeverij van drie Groesbeekse wijnen, terwijl je meer leert over de rijke lössbodems vol pure smaken en mineralen.

Wat Wijnhoeve de Colonjes extra bijzonder maakt, is hun sociale missie. Ze streven ernaar maatschappelijke kansen te vergroten voor mensen voor wie betaald werk niet vanzelfsprekend is. Iedereen is welkom om hier een leerwerktraject te volgen.

4. Domein Holset - Limburg

In het zuidelijke Limburgse dorpje Holset, onderdeel van de gemeente Vaals, ligt Domein Holset. Deze wijngaard roept beelden op van een romantische filmscène. Vanaf het terras kijk je uit over het Limburgse heuvellandschap, vooral bij zonsop- en ondergang. Het is een ware buitenlandse ervaring in eigen land.

Van half september tot eind oktober worden de druiven geplukt, waarbij een enthousiaste groep vrijwilligers helpt met het onderhoud. Elke druivenstok levert ongeveer één fles wijn op, wat een indrukwekkende oogst betekent met 12 hectare grond.

Aanrader: boek een wijnproeverij mét overnachting. De B&B biedt zeven unieke themakamers, twee ruime studio’s en een vakantiehuisje, allemaal even smaakvol ingericht met de wijngaard als achtertuin. Honeyguide Laura verbleef hier eerder en schreef er een uitgebreide blog over. Benieuwd? Je leest het hier.

5. Wijngaard de Amsteltuin - Amstelveen

In het groene Amstelland, aan de rand van Amstelveen, ligt Wijngaard de Amsteltuin. Trotse eigenaren Annelies en Douwe besloten in 2019 dat het tijd was om het kantoorleven in te ruilen voor een wijngaard. En dat is zeker een goede keuze geweest als je het mij vraagt. De Amsteltuin biedt namelijk echt een unieke ervaring, zoals picknicken tussen de ranken tijdens een high wine van mei tot en met september in de weekenden. In de zomer kun je ook genieten van een pop-up lunchrestaurant met fruit de mer.

Wijngaard de Amsteltuin is niet alleen een plek voor wijnliefhebbers, maar ook voor mensen met een cognitieve beperking die hier een dagbesteding vinden. De Amsteltuin is aangesloten bij Landzijde, een koepelorganisatie van ruim honderd zorgboerderijen in Noord-Holland. Dat is iets waar wij bij Honeyguide van houden: bedrijven die zich inzetten voor een positieve maatschappelijke impact.

6. Wijngaard St. Martinus - Vijlen

In het zuidelijkste puntje van ons kikkerlandje, in het pittoreske bergdorpje Vijlen, ligt Wijngaard St. Martinus. Deze wijngaard, opgericht in 1986 door Stan en Nienke, was een van de eerste wijngaarden die rode wijn maakte in Nederland.

Duurzaamheid staat hier hoog in het vaandel. Er wordt niet gewerkt met bestrijdingsmiddelen en er wordt veel aandacht besteed aan energiebesparing. Onkruid wordt met rust gelaten en gevallen druiven blijven liggen als voeding voor dieren en insecten. Elke wijnstok heeft slechts één tak met maximaal twee druiventrossen, zodat alle voedingsstoffen in de druiven terechtkomen voor een smaakvolle wijn. Benieuwd naar de smaak van de wijnen van Wijngaard St. Martinus? Dan raad ik je zeker aan om een rondleiding met proeverij te reserveren.

7. Wijngoed Wolf - Sint-Michielsgestel

Wijngoed Wolf is een biologische wijngaard in Sint-Michielsgestel, gelegen op een eeuwenoude bolle akker op historische gronden van de Meierij van 's-Hertogenbosch. Op ongeveer 5,5 hectare produceert Wijngoed Wolf natuurlijke, pure wijnen zonder toevoegingen. De zuidelijke ligging en de humus-, leem- en zandrijke bodem maken dit een uitstekende plek voor wijnbouw.

Sinds 2016 werken eigenaren Laura en Bas hard om op een natuurlijke, biodynamische manier de lekkerste wijnen te produceren. De aarde wordt zoveel mogelijk met rust gelaten om de bodemstructuur te behouden, en ongewenste kruiden worden met de hand gewied. Bij het maken van de wijn worden geen toevoegingen gebruikt, wat resulteert in een zo natuurlijk mogelijke wijn.

Tip: blijf wat langer en geniet van de prachtige natuur in de omgeving. Wijngoed Wolf heeft de voormalige stal omgebouwd tot een luxe gastenkamer waar je heerlijk kunt overnachten.

8. Wijngaard de Plack - Groesbeek

Eentje die we ook niet mogen vergeten in dit lijstje van wijngaarden in Nederland is Wijngaard de Plack in Groesbeek. Deze wijngaard produceert op milieuvriendelijke wijze, met handmatige oogst en een sterke focus op duurzaamheid. Ze gebruiken organische meststoffen en minimaliseren het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Maak een wandeling langs het Wijnleerpad door de wijngaard en leer alles over het wijnmaakproces en de geschiedenis van deze prachtige plek.

Het landgoed is al sinds 1854 familiebezit. Eigenaren John en Virginie vertellen je hier graag alles over tijdens een wijnproeverij. Neem plaats op het terras dat grenst aan de streekwinkel en proef zelf de wijnen van hun eigen lössbodem, een grond van een mengvorm van klei en zand.

Hopelijk heb ik je geïnspireerd om deze zomer wijngaarden in Nederland te ontdekken. Laat ons weten wat jouw volgende bestemming wordt? Dan kan door @honeyguide.nl te taggen op Instagram of door gebruik te maken van #heyhoneyguide.

 

Liefs,

Krisja

Buitenland ervaringen in Nederland - Meer blogs