Het zien van de korte film ‘Through the eyes of a refugee’ van Amnesty International heeft me een tijd geleden diep geraakt. Dit verhaal heeft me bewust gemaakt van het enorme vluchtelingenprobleem en o.a. de ernst van de situatie op de Griekse eilanden en in Syrië. Ik vind dat ieder mens het verdient om op een humane manier behandeld te worden. Ieder mens telt.

Daarom wil ik dit blog graag wijden aan ondernemers in Nederland die zich dagelijks hard maken voor vluchtingen. Ik geef je graag tips over hoe jij kunt bijdragen door simpelweg een keertje uit eten te gaan in een wereldkeuken: bijzondere culturele restaurants waar vluchtelingen de kans krijgen te om te integreren en te groeien. Doe eens gek en duik in een nieuwe cultuur!

1. Wereldkeuken Haarlem - Lange herenvest 122

Mirjam, oprichter en directeur van de Stichting Wereldkeuken Haarlem, had de wens om de diversiteit van Haarlem te laten zien. Zo begint het verhaal van dit culturele pareltje. Door de ontmoetingen in dit duurzame restaurant en door bijzondere gerechten met elkaar te delen gelooft Mirjam dat culturen dichterbij elkaar komen. De Wereldkeuken is een concept dat Nieuwe Haarlemmers begeleidt en helpt beter te integreren, om zo kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dit maakt de Wereldkeuken tot een van de bijzondere restaurants in Nederland. Iedere dag zetten vrijwilligers favoriete gerechten uit hun moederland op tafel. Syrisch, Somalisch, Palestijns, Iraans, Thais: elke week verrassen chefs uit verschillende culturen jou met hun lievelingsgerecht.

Hoe ziet een avond eruit bij de Wereldkeuken? Tussen 18:00 uur en 18:45 uur ben je van harte welkom. Na het voorstellen van het voltallige personeel, worden de gerechten aan tafel geserveerd. Word jij vrolijk van dit initiatief? Schuif dan gewoone en keertje aan. Wie weet vind je wel je tweede thuis. Mij maakt dit in ieder geval heel gelukkig! 
 

  • Wereldkeuken Haarlem
  • Wereldkeuken Haarlem

2. A Beautiful Mess - Amsterdam, Utrecht en Arnhem

Dit bijzondere restaurant vind je niet alleen in Amsterdam, maar ook in Utrecht en Arnhem. Hier werken mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht en nu de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Ze doen waardevolle werkervaring op en laten zien hoe (veer)krachtig ze zijn. Heel inspirerend.

Bij A Beautiful Mess draait alles om ontmoeting en verbinding. Ze vermijden liever het woord ‘vluchteling’ – want dat is geen identiteit, maar een tijdelijke fase in iemands leven. Maar nog liever gewoon bij de naam.

Op de menukaart? Smaken uit de Midden-Oosterse en Levantijnse keuken. Van kleurrijke mezzeschalen en geurige stoofgerechten tot knapperig flatbread en romige hummus. Vega(n), halal én vleesgerechten, allemaal bereid door chefs die hun familierecepten uit Syrië, Irak of Eritrea hebben meegenomen.

3. Elbēn - Scharnhorststraße 25

Over de grens in Münster, Duitsland, vind je Elbēn—een restaurant met een hart. Of beter gezegd: twee harten, want dat betekent ‘Elbēn’ in het Syrisch-Arabisch. En dat voel je. Dit is niet zomaar een plek om te eten, maar een ontmoetingsplek waar culturen samenkomen en verhalen worden gedeeld.

Ooit begon Elbēn als een project om Syrische vluchtelingen een nieuw perspectief te bieden in Duitsland. Inmiddels werken hier mensen uit alle hoeken van de wereld samen, met een gedeelde passie voor gastvrijheid en goed eten. Op het menu staat onder andere Manakish, een rijkgevuld flatbread uit de Levant. Belegd met alles van geurige za’atar en pittige kaas tot sappig lamsgehakt en verse groenten. Vers uit de oven, en perfect om te delen.

Goed om te weten: Elbēn zit op twee locaties in Münster: bij het sfeervolle meer Aasee en in de levendige Wolbecker Straße.

4. Samenloop - Lange Gasthuisstraat 33

In het hart van Antwerpen brengt Samenloop mensen, smaken en verhalen samen. Dit sociale restaurant geeft onder andere asielzoekers en vluchtelingen de kans om werkervaring op te doen en hun culinaire talenten te ontwikkelen. Hier koken ze niet zomaar gerechten, maar delen ze hun roots—een samenloop van wereldse keukens op één bord.

Denk aan geurige kruiden uit het Midden-Oosten, huisgemaakte pasta’s met een vleugje Italië en verrassende combinaties die je zintuigen prikkelen. Elk gerecht is een ontmoeting, een brug tussen culturen.

Dineren bij Samenloop betekent genieten met impact. Je proeft niet alleen de liefde en vakmanschap van de chefs, maar draagt ook bij aan een initiatief dat streeft naar inclusie en sociale integratie. Eten was nog nooit zo verbindend.

Ik vind het bijzonder hoe restaurants zo waardevol kunnen zijn bij het samenbrengen van culturen. Al die verschillende keukens bij elkaar, lekkere gerechten en mooie mensen brengen inspirerende (en emotionele) verhalen bij elkaar. Everyone has a story (and it’s an important one).

Ken jij nog meer duurzame restaurants met een maatschapelijk hart? Laat het me weten!

Veel liefs, 
Ellen