Natuurgrenspark De Groote Heide is de perfecte plek voor een staycation; een vakantie dichtbij huis. Hier kun je eindeloos struinen door prachtige natuur, afgewisseld met bijzondere bezienswaardigheden.
Dit natuurgebied was tot aan het begin van de 20e eeuw een enorm heidegebied, dat van de zuidelijke rand van Eindhoven tot over de grens van België reikte. Sindsdien zijn grote delen ontgonnen en vervangen door stukken bos, bebouwing, weiden en akkers. Dit maakt De Groote Heide vandaag de dag een van de meest veelzijdige en afwisselende natuurgebieden van Brabant.
Ik neem je mee op een tweedaagse wandelroute langs mijn highlights en slowspots van dit relatief onbekende stukje Nederland.
Wandelroute door de Groote Heide - Dag 1
Van Heeze naar Valkenswaard
Afstand: 18,5 kilometer
Aantal stops: 4
1. Natuurpoort de Plaetse en De Strabrechste Heide - De Plaetse 71, Heeze
De wandeling begint zo’n tien kilometer ten zuiden van Eindhoven, bij de Natuurpoort de Plaetse. Dit is het startpunt voor onze tweedaagse wandeling over de uitgestrekte Strabrechtse Heide. Het grootste deel van de heide wordt beheerd door boswachters van Staatsbosbeheer. De boswachters zorgen ervoor dat de natuur van de Strabrechtse Heide wordt beschermd, waardoor dit delicate ecosysteem in balans blijft. Als bezoeker mag je op best veel plekken komen, al word je wel gevraagd rekening te houden met de dieren en planten die hier leven. Dat doe je bijvoorbeeld al door op de paden te blijven en niet al te hard te praten.
Maar als je het echt goed wilt doen, dan is de Strabrechtse Heide dé plek voor een stiltewandeling. Je gaat tijdens zo'n stiltewandeling helemaal op in alle geluiden, kleuren en geuren van dit natuurgebied. Een groot deel van het jaar word je tijdens je wandeling vergezeld door wat schaapskuddes op de heide. Floortje Dessing gaat in het NPO programma 'Floortje Blijft Hier' op bezoek bij de schaapsherder van de Strabrechtse Heide. Een prachtige aflevering om even terug te kijken!
2. Kasteel Heeze - Kapelstraat 25, Heeze
Je vervolgt deze tweedaagse wandeling richting Kasteel Heeze dat in 1334 leengoed werd van de Hertog van Brabant. Dit bijzondere slot bestaat uit twee delen, namelijk het middeleeuwse slot Eymerick en het nieuwere kasteel uit de 17e eeuw. Vandaag de dag wordt het kasteel bewoond door de adellijke familie van Tuyll, maar een groot deel is nog steeds open voor rondleidingen. Een bijzondere ervaring, want de originele inrichting uit de 17e eeuw is voor het grootste deel nog intact! Kijk hier wanneer je terecht kunt voor een rondleiding door dit bijzondere kasteel.
3. PUUR Kanoverhuur - Molenstraat 211, Valkenswaard
Iets waar het natuurgebied De Groote Heide bekend om staat, is water. Naast het grote aantal vennen zijn meanderende rivieren (met veel bochten) als de Tongelreep, de Dommel en de Aa kenmerkend voor de omgeving. Een uniek fenomeen, dat erg goed fotografeert en zich leent voor de mooiste kanotochten.
Tijdens deze wandelroute kom je onderweg langs PUUR Kanoverhuur, waar je terecht kunt voor een kanoroute over de Dommel van 2 uur of 4,5 uur. Even de tijd om je benen te strekken in de kano en juist de armen een work-out te geven. Zo'n tocht vanaf het water geeft je weer net een ander perspectief op De Groote Heide.
4. Blokhut in het groen - Nieuwstraat 80, Valkenswaard
Na een dag vol wandelen en kanovaren heb je best wat energie verbruikt. Tijd om 's avonds je rust te pakken en op te laden voor de volgende dag.
Mijn favoriete plek om te overnachten in de buurt van De Groote Heide is deze fijne bed & breakfast bij Valkenswaard. Je slaapt hier in een blokhut in het groen van iemands achtertuin. Een beetje glamping'ish, want je bent van alle gemakken voorzien, met het centrum van Valkenwaard op loopafstand.
Wandelroute de Groote Heide - Dag 2
Van Valkenswaard naar Budel
Afstand: 13 kilometer
Aantal stops: 3
5. Natuurpoort De Malpie - Molenstraat 211, Valkenswaard
Dag 2, tijd om weer op pad te gaan! De volgende stop is Natuurpoort de Malpie. Dit is het startpunt voor mooie wandelingen en fietsroutes door het gelijknamige natuurgebied. Vroeger werd het bos van de Malpie gebruikt als productiebos voor mijnbouw. Vanaf het moment dat deze industrie verdween, veranderde de Malpie steeds meer in loofbos. Dit merk je aan De grote hoeveelheid vogels die er nu wonen. Soms hoor je in de vroege ochtend zelfs het getimmer van spechten en 's avonds wanneer de zon ondergaat, zie je de silhouetten van vleermuizen in de lucht.
6. De Achelse Kluis - Petrus van Eijnattenlaan, Leende
Door naar de volgende natuurpoort, namelijk de Achelse Kluis. De naam van deze natuurpoort komt van de St.-Benedictusabdij die in 1656 werd gebouwd als grenskapel en uitgroeide tot klooster. Bijzonder is dat dit klooster nog steeds in gebruik is.
Ook wordt in de abdij nog iedere dag eigen kloosterbier gebrouwen, wat te proeven is in de herberg. Perfect voor een lunch met abij-soep, een Achel Trappist en een Trappist-ijsje toe. Brouwerijen vind je trouwens overal terug op De Groote Heide. In deze streek is het hebben van een eigen brouwerij een cultureel fenomeen. Vrijwel ieder dorp heeft hier z'n eigen bier.
7. Den Dodendraad en het Smokkelmuseum - Markt 22a, Budel
Het laatste deel van deze tweedaagse wandelroute gaat langs de smokkelaarsroute bij de grens met België. Van oudsher worden hier producten de grens over gesmokkeld zoals boter, melk en tabak. In de Eerste Wereldoorlog gebruikte men de smokkelaarsroute als vluchtweg naar het veilige Nederland. Toen de Duitsers hier lucht van kregen spanden ze in 1916 het Dodendraad op de grens. Dit hoogspanningsdraad van 2000 volt betekende voor velen de dood.
Later, in de Tweede Wereldoorlog, werd de smokkelaarsroute weer gebruikt voor het ontvluchten van Nederland naar neutraal gebied. Pas toen de Europese binnengrenzen verdwenen, werd de smokkelroute minder populair. Toch vinden er tot op heden nog altijd smokkelpraktijken plaats. Je vindt hier nu een reconstructie van “Den Dodendraad” waar informatieborden je meenemen in dit heftige hoofdstuk van de geschiedenis.
Deze tweedaagse wandelroute door het prachtige natuurgebied De Groote Heide combineert natuur, cultuur en historie waarbij je lekker actief bezig bent in het groen. De perfecte ingrediënten voor een staycation als je het mij vraagt. En voor het geval je er een midweek weg van wilt maken: begin je vakantie in Eindhoven, wat ook bij dit schitterende gebied hoort of steek de grens met België over en eindig in Hamont-Achel of Pelt. Veel wandel plezier!
Wil je meer weten over activiteiten en bezienswaardigheden in natuurgebied De Groote Heide? Neem dan eens een kijkje op de website en laat je inspireren.
Liefs,
Laura