Honeyguide Angelique liep een tijdje geleden een prachtige wandeling over Het Grenslandpad en zij deelt graag haar ervaring met je. Het Grenslandpad is een wandeling, en de naam zegt het al, die over de grens loopt tussen Nederland en België. Het Grenslandpad loopt van Sluis, Zeeland, naar Thorne, Limburg, en is in totaal 372 kilometer lang.

Het startpunt van deze wandeling ligt in de vestingstad Sluis, Zeeuws-Vlaanderen. Sluis staat met name bekend als winkelstad, maar wordt omringd door een prachtig polderlandschap. De wandeling leidt je gelijk weg van de gezellige drukte van de stad. Je wordt de grenstreek mee in genomen, waar je kunt genieten van al het moois dat Zeeuws-Vlaanderen te bieden heeft.

De eerste etappe - Van Sluis naar Aardenburg

Wij lopen de eerste etappe van het Grenslandpad van Sluis naar Aardenburg. Wist je dat Aardenburg de oudste stad van Zeeland is?

De eerste etappe is in totaal 16,5 kilometer lang. De wandeling is volledig vlak en gaat over zowel verharde, als onverharde wegen. Waarbij de onverharde wegen de overhand hebben. Geen ellenlange stukken langs doorgaande wegen, maar heerlijk wandelen langs de weilanden en over polderwegen.

Een prachtige bomenlaan - Een groene omgeving

De wandeling starten wij vanaf de Kaai in Sluis, waar die dag een zwemwedstrijd aan de gang is. We kijken even naar de zwemmers, maar dan is het toch echt tijd om op pad te gaan. We slaan het Jaagpad in. Het Jaagpad volgt de Damse Vaart, dit is het kanaal tussen de Belgisch stad Brugge en Sluis. We wandelen de stad uit onder een prachtige bomenlaan. Dit zou je niet direct verwachten als je in een stad als Sluis bent. Dit laat maar weer zien hoe groen de omgeving hier is. Na 500 meter zien we al direct het prachtige weidse landschap dat om Sluis heen ligt. We lopen ongeveer 2,5 kilometer langs de Damse Vaart. Op deze zonnige dag zijn we niet alleen op het wandel- en fietspad langs de Damse Vaart, een populair stukje Zeeuws-Vlaanderen. Dat is niet zonder reden, want het is hier heerlijk wandelen.

Met een pondje oversteken - De Damse Vaart

Na 2,5 kilometer stuiten we op een leuke afwisseling langs de Damse Vaart. We moeten namelijk de Damse Vaart over steken om onze wandeling te vervolgen en dit op een bijzondere manier. Door middel van een pondje steken we de Damse Vaart over. De eerste grens overgang zijn we inmiddels ook overgegaan en wij wandelen verder door de Belgische polders. Let op dat bij het pondje diverse lange afstandswandelingen elkaar kruisen en je de juiste route blijft volgen.

Rust en ruimte - Geen enkele andere wandelaar

Op het Grenslandpad is het echt ultiem genieten van de rust en de ruimte. We komen vanaf dat moment geen enkele andere wandelaar meer tegen op onze route. Even waan je je alleen in de grensstreek. We lopen over prachtige polderwegen, over grindpaadjes, onder prachtige bomenlanen en langs de weilanden en graanvelden. We passeren de meest mooie huizen, de ene nog pittoresker dan het andere. Deze etappe van het Grenslandpad blijft ons verbazen.

Vanaf een afstandje kijken we naar de verschillende dorpen die we tegenkomen, zoals het Belgische Lapscheure. De prachtige kerktoren van Lapscheure, met daarvoor de koeien die heerlijk in de zon liggen of lopen te grazen. Een werkelijk prachtig gezicht. En wanneer je dan daar even alleen bent, dan is dat een ultiem momentje van geluk.

Deze tijd van het jaar staan de akkerranden vol in bloei, met klaprozen en korenbloemen. Ze bewegen vrolijk mee met de wind. Al heeft deze route in elk jaargetijden veel moois te bieden. Stel je voor dat in de winter de Damse vaart is dichtgevroren en hier wordt geschaatst. Dat moet een prachtig gezicht zijn. Alhoewel dan het oversteken een grotere uitdaging wordt. Of wanneer de Aardenburgse stadswallen hun herfstkleuren krijgen.

Met een been in Nederland en België - Een authentieke grenspaal

We stoppen langs een grasveld om iets te drinken. Wat een stilte ervaar je hier nog altijd. De koeien in het weiland naast ons kijken dan ook nieuwsgierig op. Na deze korte stop gaan we weer op pad langs de akkers, terug richting Nederland. Bij Heille steken we de Belgisch-Nederlandse grens weer terug over. Op deze grensovergang vind je nog altijd een authentieke grenspaal. Op een plaats waar je het totaal niet verwacht. Midden in de polder, langs een grindpad.

Even sta ik met een been in Nederland en een been in België. Geen drielandenpunt, maar een tweelandenpunt. De grenspalen zijn in de streek goed bewaard gebleven, je vindt ze nog altijd op veel grensovergangen langs de Zeeuws-Vlaamse grens met België. Je herkent ze aan hun wit-zwarte kleuren. Wist je dat alle grenspalen ook een eigen nummer hebben? Nummer 1 staat in Vaals, Limburg, en de laatste grenspaal tussen Nederland en België, nummer 369 staat in Zeeuws Vlaanderen. Bij Heille passeren wij grenspaal nummer 354.

Onder de bomen door wandelen we verder richting Aardenburg. We zien Aardenburg al van een afstand liggen. De kerktoren is ook hier in de weide omtrek te zien.

De Schaapskooi van Aardenburg - Lunchtijd

Na een 15 kilometer komen we vlak voor Aardenburg bij de Schaapskooi. Hier stoppen we voor een drankje. Je kan hier ook terecht voor een heerlijke lunch. Tot aan Aardenburg passeer je diverse eetgelegenheden.

Na ons drankje wandelen we door richting Aardenburg. Bij binnenkomst in Aardenburg wandelen we eerst door het Elderschansbos. Voor mij een totale verrassing. Ik had dit niet verwacht. Heerlijk om in het schaduw en door het groen de stad in te lopen. We lopen verder richting het centrum door een van de mooiste straten van Nederland, de Herendreef. Wat een schitterende huizen en wat een groene omgeving. Natuur en stad komen hier echt bij elkaar.

De oudste stad van Zeeland - Stadspoorten en prachtige muurschilderingen

Wat direct opvalt is dat Aardenburg een oude vestingstad is. De oude stadspoort, de Kaaipoort, is nog altijd intact. Gelukkig gaat de wandeling ook deze kant op en kunnen we er onderdoor wandelen. Na de poort, aan je linkerkant, vind je een prachtige muurschildering. Aardenburg is dan ook de oudste stad van Zeeland en heeft heel veel historie, wat terug komt in de muurschilderingen in Aardenburg. Na het bewonderen van de stadspoort en het opnemen van de informatieve borden over de geschiedenis van Aardenburg, lopen wij verder richting de stadswallen. Ook dit is weer een schitterend stukje groen op een plek waar je het niet verwacht.

Wij wandelen verder tot aan Restaurant In den Wijngaard net buiten Aardenburg. Dit is voor ons het eindpunt van de eerste etappe. Als je direct de tweede etappe wandelt, kan ik je een verblijf in Aardenburg aanraden. Er zijn diverse hotels en bed en breakfast in dit mooie stadje, waaronder de 6 Linden.

GR routes - Offline de weg vinden

De etappe is goed bewegwijzerd. Vanuit Sluis volg je de rood/witte wegmarkeringen, die bekend zijn van de GR routes. Let wel op dat enkele GR routes kruizen bij de Damse Vaart, maar ook deze zijn goed bewegwijzerd. Het kan dus eigenlijk niet fout gaan. Wij hadden overigens wel een geprinte route meegenomen, voor het geval dat. En omdat je toch in de grensstreek bent is het telefoon bereik niet altijd even goed. Maar dit maakt deze streek juist zo speciaal. Vertrouw dus niet alleen op je telefoon, om deze route te wandelen.

Hoe kom ik er? - Een directe verbinding

Sluis is te bereiken met het openbaar vervoer. Er is een directe busverbinding tussen Sluis en Brugge. Wanneer je niet in een keer de volledige wandeling wilt lopen is het mogelijk om vanaf Aardenburg met de bus terug te gaan naar het startpunt in Sluis. Er is een bushalte aan de Kaai in Aardenburg. 

Als je direct na de eerste, de tweede etappe wandelt is het ook mogelijk om te overnachten in Aardenburg. Hier kun je kiezen uit meerdere hotels en bed en breakfasts. Ik ben benieuwd of jij ook deze mooie etappe van het Grenslandpad gaat ontdekken.

Liefs,

Angelique

Bijzonder overnachten - Meer blogs