Ik ben uitgenodigd door niemand minder dan Het Groene Hart van Holland, om deel te nemen aan een nieuwe en wel heel bijzondere fietsroute door de beroemde Cheese Valley. Hoe leuk! In dit gebied tussen Alphen aan de Rijn, Utrecht en Gouda staat het ‘gele goud’ centraal. Uiteraard deel ik mijn ervaring graag met jullie en eigenlijk hoop ik dat jullie hierna zoveel zin krijgen in kaas, dat de kaasplankjes massaal uit de kast worden getrokken. De fietstocht begint in Gouda.  

Gouda ontwaakt - Een fietsroute door Het Groene Hart

Met mijn rugzakje op loop ik door het centrum van Gouda. Vrachtwagens staan voor de deur om hun ladingen te lossen en winkeliers openen langzaam de winkels. De vogeltjes fluiten en het zonnetje schijnt al op mijn bol. Ik had zelf geen betere dag uit kunnen kiezen. Dit is absoluut de perfecte dag voor een fietstocht door Het Groene Hart.

De fietstocht brengt ons van Woerden naar Gouda en van Gouda naar Woerden. De hele route is een kennismaking met de Cheese Valley en draait dus om kaas, kaas en nog eens kaas! Ik zeg: Kom maar op! #kaasmeisje #kaashoppen

In Gouda vind je veel melkveehouderijen. En wat kun je het beste doen met liters melk? Precies! Kaas maken

Honeyguide Luus | 7 juli 2018

Green Cow Bike Tours - Ontdek Gouda per fiets met

Bij tweewielerspecialist Rep.26. in Gouda ontmoet ik Marc van Green Cow Bike Tours. Hij is vandaag onze tourguide en gaat ons leiden door Cheese Valley. Ik ga deze tocht samen doen met blogger en kampeerexpert Marga. Marga heeft haar eigen platform genaamd ‘De Kampeervrouw’. Hier schrijft ze over de leukste kampeerplekken in Europa. Inmiddels is het tijd om van start te gaan. De goed uitgeruste fietsen staan al op ons te wachten, klaar voor een tocht van 40 kilometer. Let’s meet the Cheese Valley.

Tijdens onze eerste stop op de markt in Gouda, vertelt Marc ons iets meer over Green Cow Bike Tours. Green Cow Bike biedt fietstochten aan in en rondom Gouda. Zo kun je op een actieve manier Gouda en omgeving leren kennen.

Met een passie voor reizen en zeilen, speelt Marc op de juiste manier in op de wensen van de toeristen. Daarnaast speelt zijn liefde voor Gouda ook een grote rol. Hij weet erg veel over Gouda en de liefde voor zijn stad spat er vanaf. Samen met fietsenwinkel Rep. 26 laat hij de mooiste plekken in en rondom Gouda zien.

Stop 1: Gouda - Grachten in Gouda

Onze eerst stop is in Gouda op de markt. De stad die bekend staat om kaas. Waarom? Rondom Gouda vind je veel melkveehouderij. En wat kun je het beste doen met liters melk? Precies! Kaas maken. Het Oude Stadhuys op de markt is het pronkstuk van Gouda. Vroeger was dit voormalige stadhuis nog in gebruik. Tegenwoordig is het een monument en wordt er vooral getrouwd in dit prachtige gebouw.

Wat velen misschien ook niet weten, is dat Gouda heel veel grachten heeft. Vroeger voeren er veel vrachtschepen door deze grachten. Je kunt je dit haast niet voorstellen als je de grachten ziet. De Goudse grachten liggen vol kleine bootjes. Een beeld dat ongelofelijk veel sfeer geeft aan de stad. Marc vertelt dat Gouda jaarlijks enkele milimeters verzakt. Dit varieert van plek tot plek en is goed te zien aan de huisjes die scheef staan. Na onze stop in hartje Gouda, gaan we nu echt beginnen aan de tocht. Op naar de kaasboeren!

  • Stadsmeisje in Cheesevalley
  • Stadsmeisje in Cheesevalley

Stop 2: Kaasboerderij Conny Vroege - Door naar Driebruggen

Na een fietstocht door de mooiste natuurgebieden in de omgeving van Gouda, hebben we de eerste echte ‘kaasstop’. We stoppen bij Kaasboerderij Conny Vroege in Driebruggen. Conny verwelkomt ons hartelijk en biedt meteen iets te drinken aan.

Ze neemt ons mee in het verhaal van haar boerderij. Het is meteen duidelijk dat Conny gek is op haar koeien. “Wij hebben speciale ‘koe matrassen’ waar onze koeien heerlijk op kunnen liggen. Je kunt zien dat ze er echt van genieten.”

Koetjes en kalfjes

Na wat koffie en thee, krijgen we een rondleiding op de boerderij. We staan net bij de stallen te kletsen over de kalfjes die heerlijk aan het relaxen zijn in hun bench, wanneer Conny’s man en zoon aankomen rijden op de quad. Achter de quad hangt een grote aanhanger, met daarin een pasgeboren kalfje. Wat een geweldige verrassing! Als stadsmeisje zie ik dit natuurlijk niet iedere dag en ik zou ook liegen als ik niet een beetje onder de indruk was van het leven op deze boerderij. “Dit is natuurlijk allemaal gepland”, knipoogt Conny. Bedankt voor de verrassing Conny!

Als stadsmeisje zou ik liegen als ik niet een beetje onder de indruk was van deze boerderij.

Honeyguide Luus | 7 juli 2018

Stop 3: Woerden - Lunchen bij Bistronoom

We stappen weer op de fiets. Mijn billen beginnen langzaam pijn te doen en ik moet spontaan denken aan het gesprek dat ik eerder die week met mijn collega had over wielrenner broekjes met sponzen. Op zich zou dat niet heel vervelend zijn. Onze volgende stop is Woerden. Terwijl we fietsen merk ik aan de omgeving dat we het platteland verlaten. Het wordt drukker en het is gedaan met de eindeloze stilte.

We fietsen Woerden in en het eerste wat ik zie is een windmolen. Toevallig vertelt Marc dat je deze windmolen kunt bezoeken. Windmolens zijn in mijn ogen kenmerkend voor Nederland en het blijft altijd indrukwekkend om de reusachtige witte wieken van dichtbij te zien. Eenmaal aangekomen in Woerden is het tijd voor de lunch. We zijn uitgenodigd bij Bistronoom.

Bistronoom

In Bistronoom worden we verwelkomd door gastheer Danny. Hij vertelt ons kort over dit hippe restaurant. “Wij bestaan nu twee jaar en zitten in het jongste pand op het plein”. Het decor van Bistronoom heeft een hoog Instagram gehalte. Ik moet me inhouden om niet ieder hoekje van het pand vast te leggen.

Na een tijdje met smart te wachten, wordt het eten geserveerd. “Op jullie bordje ligt een Tarte Tartin van peer en blauwe klaver met honing. Daarnaast nog een heerlijke salade en wat brood”, vertelt Danny. “Misschien leuk om te weten, zoals je ziet heeft het brood twee kleuren. Wij konden niet kiezen tussen maïsbrood en Waldkorn, dus hebben we er een combinatie van gemaakt. Maïskorn. Eet smakelijk!” Veel foodpics kan ik niet maken, het bordje ziet eruit om op te eten en dat is ook wat ik ga doen. En… het is heerlijk! Ik zou haast willen dat er meer was.

  • Stadsmeisje in Cheesevalley
  • Stadsmeisje in Cheesevalley

Stop 4: het Kaaspakhuis in Woerden - Van koe-tot-kaas

We verlaten Bistronoom en lopen nog even over de markt in Woerden. Een enorm schattige stad met een grote historie. We gaan naar het Kaaspakhuis. Deze zit vast aan het VVV kantoor van Woerden. We krijgen een rondleiding van een van de gastvrouwen. Zij vertelt het verhaal van koe-tot-kaas en hoe kaas wordt gemaakt in de fabriek.

In het Kaaspakhuis ligt nu 70 ton aan kaas. Op hetzelfde moment zijn andere bezoekers bezig met het maken van hun eigen kaas. “Waarom zijn kazen eigenlijk rond?”, floep ik er spontaan uit. Een boer in het kaaslab beantwoordt mijn vraag: “kazen zijn rond, omdat ze dan beter rijpen. Maar tegenwoordig worden kazen ook recht gemaakt. Dit is speciaal voor de horeca gelegenheden. Zo kunnen zij er makkelijker stukjes van snijden”. Klinkt logisch.

Wie denkt dat een Kaaspakhuis beleving niet hip is, heeft het mis. Met een VR-bril op wandelen we door de fabriek en zien we hoe de ‘rechte’ kazen worden gemaakt. Aan het einde van de rondleiding mogen we nog lekker wat kaas proeven (yes!).

  • Stadsmeisje in Cheesevalley
  • Stadsmeisje in Cheesevalley

Stop 5: Kaasboerderij Ruyge Weyde - Biologische kaasproeverij bij

Na een aantal tussenstops in kleine dorpjes komen we aan in de Ruige Weide. Ruig is dit stukje van de route zeker. Onze volgende stop is bij de gelijknamige boerderij Ruyge Weyde. Boer René verwelkomt ons en neemt ons mee naar de winkel. Een pittoreske winkel, waar veel kaas over de toonbank gaat. Alles maken ze zelf.

“Er zijn ongeveer 100 boeren in Nederland die nog echte boerenkaas van rauwe melk maken. Tien boerderijen werken op basis van de biologische werkwijze en wij zijn daar één van”, vertelt René. Iedere woensdag krijg Boer René zo’n 80 Duitsers over de vloer, op zoek naar een authentiek stukje kaas. Leuk is dat je ook kunt logeren op de boerderij. Het is geweldig om te zien hoe gepassioneerd René is. Zelfs zijn manier van snijden voelt professioneel.

"Welke kaas willen jullie proeven?” In mijn gedachten komt meteen één antwoord naar boven: ik wil alles proeven. Ik heb geluk, René is een gulle gever. Tijdens het proeven zie ik aan de muur een wereldkaart met punaises. “Zijn dit de plekken waar jullie kazen liggen?” René is trots, “Dat zijn de plekken waar de toeristen vandaan komen die onze kaas hebben gekocht”. Met een stukje brandnetelkaas in mijn tas stap ik dolgelukkig weer op de fiets. Terug naar Gouda.

Ambacht in Nederland - Passie voor het vak

Het laatste stukje richting Gouda realiseer ik me hoe mooi Nederland is. Wat ben ik op gave plekken geweest! Het meest bijzondere wat ik vandaag hebt ontdekt, is dat er in Nederland nog veel ambacht is. Iets waar we enorm trots op mogen zijn. Het was inspirerend om de boeren te spreken. De passie die zij hebben voor de boerderij en de producten die ze maken is aanstekelijk. Als je gek bent op je werk doe je het altijd met plezier. Thuis aangekomen, heb ik nog heerlijk kunnen genieten van mijn brandnetel kaas. Wat een top dag.

Mijn speciale dank gaat naar: Kristel van het Groene Hart, Marc van Green Cow Bike Tours, Conny van Boerderij Conny Verhoeve en René van Boerderij Ruyge Weyde.

Veel liefs,
Luus

HoneyGuide Luus is op pad gestuurd door Het Groene Hart van Holland en Green Cow Bike Tours.