‘Ontsnap aan de drukte, bezoek Friesland!’ is te lezen op de promotiesite van Friesland. En, het is echt waar… Ik heb een dagje op het water in ‘mijn eigen’ Friesland doorgebracht en ben helemaal ontspannen teruggekeerd. Friesland blijkt de perfecte bestemming voor een activiteit als suppen. Hieronder lees je mijn verslag over een heerlijk dagje uit in eigen (water)land.
Leestip: bekijk ook onze bestemmingsgids van Friesland.
Een bijzonder leuke plek in Nederland - Voorbereidingen
Als ik ’s ochtends in korte broek en hemdje onze hond Yfke uitlaat, is het toch nog een beetje fris op het Friese platteland. Ik had het kunnen weten; zelfs op een code-geel dag als deze waait er in Friesland nog een aangenaam briesje. Na een lekker rondje pak ik mijn spullen en ga ik erop uit.
Ik laat wat lucht ontsnappen uit het SUP board, zodat ik hem dubbel kan vouwen; nu past ‘ie precies achterin de Mini Cooper! Hond Yfke mag voor deze gelegenheid eventjes voorin zitten. Ook al is ze een Afrikaanse, ze vindt het leuk om mee het water op te gaan. Ze staat altijd voorop het puntje van de boot of board, zodat ze alles goed in de gaten kan houden. Zwemmen doet ze echter alleen daar waar haar pootjes de grond kunnen raken, een echte Rhodesian Retriever zal het nooit worden.
Het waterland van Friesland - Oudega Súdwest Fryslân
Het is al gezellig druk als ik op het strandje van Oudega SWF arriveer. Mensen trekken naar het water voor verkoeling. Ook al is het nog geen vakantie, er lopen allemaal jongelui rond. Tropenrooster? Oudega Súdwest Fryslân is een klein dorpje middenin het Friese merengebied, ook wel het 'waterland van Friesland'. Wat is er te doen? Er zijn twee restaurants, een kapsalon, fietsverhuur, bootverhuur, drie campings, vakantiehuisjes en een dorpswinkel mét wijnkelder. Net buiten het dorp woon ik op een boerderij waar de koeien hebben plaatsgemaakt voor een bed & breakfast.
In Friesland zijn nog twee andere Oudega's te vinden, daarom noemen wij altijd de naam van onze gemeente erachteraan. Het dorp is direct aan het water gelegen, aan de Oudegaaster Brekken om precies te zijn. 's Winters kun je er geweldig schaatsen als alles mee zit, maar nu is het tijd voor zeilen, surfen en suppen! Suppen is voor mij 100% ontspannen en daarnaast een goede work-out.
Met een stevig opgeblazen SUP, peddel ik door de passantenhaven van het dorp. Veel bootjes liggen er nu niet, iedereen is kennelijk al het meer op om te profiteren van de lauwe oostenwind. Meteen moet ik onder het stenen bruggetje bij de kerk door, daarvoor moet ik door de knieën. Maar ook zittend op je Stand Up Paddle board kun je prima peddelen. SUP schijnt vauit Hawai via the USA naar Nederland te zijn overgevlogen, waar het nu een populaire sport is.
It is poerbest yn Aldegea Súdwest! = Het is goed toeven in Oudega gemeente Súdwest Fryslân!
Even weg van de massa - Fluister vaarroute
Ik peddel over de fluister vaarroute van Oudega naar Heeg. Tussen de twee watersportdorpen is een aantal jaren geleden gebaggerd, betonnen duikers zijn verhoogd en hier en daar zijn aanlegsteigers gemaakt om rustig te kunnen genieten van de stilte. Ze noemen het ook wel de 'Poelenroute', want na dit stuk over de smalle vaarten tussen de weilanden door, zal ik op de Idzegaaster poelen uitkomen die naar Heeg leiden.
In juni 2016 werd deze vaarroute geopend, het was de eerste keer dat ik van een electric-only route hoorde. De Friese overheden willen hiermee het milieuvriendelijk varen met een elektrisch aangedreven boot, SUP of kano bevorderen. Wat mij betreft een geweldig idee! De groene 'electic only' borden die bij de ingang van route werden geplaatst, verdwenen echter binnen een paar maanden. Het kan dus voorkomen dat je onderweg een sloep met een dieselmotortje tegenkomt.
Bang dat je in een soort van Giethoorn terechtkomt, hoef je niet te zijn. Op de gehele fluisterroute ben ik vandaag welgeteld één andere supper tegengekomen. En een paar dooie vissen.
Verder suppen in deze unieke omgeving - Het Gaastmeer
Bij de afslag richting Idzega en Heeg, ga ik rechtsaf richting Gaastmeer. Gelukkig staat er hier een daar een klein bordje langs de route, zodat je weet welke kant je op moet want die rietkragen lijken hier allemaal op elkaar. Ik hoef mijn waterkaart gelukkig niet helemaal uit te vouwen. Ik sup langs een boerderij aan het water, zie de lammetjes en koeien hijgend langs de rietkragen staan. Die arme beesten hebben het warm... Ik prijs me gelukkig op mijn board.
Dan bereik ik de Ringwiel waar ik een oud steigertje langs de kant zie, waar ik even uit kan rusten. Suppen is best wel intensief. Vooral als je tegenwind hebt op open water, zoals hier. Even verder komt er een golf vanachter door een passerende boot die ik niet had gezien en.... daar gaat mijn balans! Ik ga kopje onder, red snel mijn zonnebril van de ondergang en klauter weer op mijn plank. Wel lekker verfrissend!
Ik peddel langs het dorpje Sandfirden. Het bestaat uit niet veel meer dan een prachtig kerkje aan het water en enkele historische huisjes daaromheen. Door zijn pittoreske ligging, is dit kerkje uit 1732 een populaire trouwlocatie, zowel onder de locals als onder niet-Friezen.
Een vakantiegevoel in eigen land - Suppen in het Friese water
Er staat hier wel een flinke stroming, het kost mij veel kracht om uit de rietkragen weg te blijven. Ik bedenk me dat de mensen hier vroeger ook altijd al strijd met het water hebben gevoerd. In februari 1825 bijvoorbeeld was er een grote stormvloed en stond een groot deel van Noord Nederland onder water. Omdat het kerkje op het hoogste punt gebouwd was, kwamen de omwonenden hier met hun vee bijeen om droge voeten te houden. Reken er maar op dat bij thuiskomt een groot deel van hun bezittingen door het wassende water vernield was.
In gedachten verzonken peddel ik verder naar de Ategrêft; een brede sloot die kennelijk ooit door een zekere Ate gegraven is. Bizar om te bedenken dat dit weidse landschap van meren en vaarten is ontstaan doordat mensen in de Middeleeuwen maar bleven graven om land te ontginnen en turf te winnen. Niet voor niets is Zuidwest Fryslân één van de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is: hier bevindt zich een unieke combinatie van agrarisch gebied, natuur en cultuurhistorie. Bijna niet te geloven dat dit landschap van meren en vaarten eeuwen geleden door mensenhanden gevormd is.
Ik kom uit op een groter meer; de Vlakke Brekken en begin aan mijn terugtocht. Hier, en later op de Oudegaaster Brekken, is het gezellig druk met allerlei zeilboten en motorbootjes in verschillende soorten en formaten.
Tussen de twee meren is er een klein eilandje aangelegd. Er groeien prachtige wilde bloemen, ik stop even om uit te rusten en naar de wuivende bloemen te kijken. Wat een schitterend plekje en dat helemaal voor mij alleen! Ik kijk uit op een klein zwart molentje in de verte; Doris Mooltsje. Ook zo'n iconisch beeld in deze omgeving. Vanaf hier lijkt het niet zo ver meer naar het dorp, maar de wind is aangetrokken dus je moet wel een beetje sportief aangelegd zijn om deze route van 10 kilometer te volbrengen. Al is het natuurlijk niets vergeleken met een Elfstedentocht van 195 kilometer zwemmen.
Nu ik hier zo over het Friese water peddel, ruik ik vakantie. Deze heerlijke geur laat zich moeilijk omschrijven. Misschien een combinatie van water, vissen, gemaaid gras, zonnebrandcrème en toch ook een vleugje diesel. Tevreden stap ik af bij het strandje in Oudega Súdwest Fryslân. Trots dat ik hier mag wonen. Een plek met instant vakantiegevoel.
Suppen in Friesland - Dagje weg
Wil je dit micro avontuur zelf meemaken? Trek er een dag voor uit om naar Friesland te rijden, SUP boards of een fluisterboot te huren en het rondje van 10 kilometer te maken. De vaarroute kun je hier in GPS downloaden. Twee SUP boards met peddels zijn te huur bij B&B Under de Wol. Eventueel kun je er een weekendje weg van maken, compleet met privé sauna en sterrenkijken na.
Wil je iets minder sportief doen dan suppen tijdens je dagje uit in Friesland? Huur dan een ruime fluistersloep bij de Pollepleats in Westhem. Met deze comfortabele sloep kun je met gezelschappen tot acht personen precies onder de betonnen duikers op deze route doorvaren.
Groetnis,
Wiepkje
P.S. Honeyguide Wiepkje is groot Fryslân fan, gek op dieren en buiten zijn. Samen met haar man Tjeerd en haar ouders deelt zij de stelpboerderij waar haar ‘beppe’ nog geboren is en zij nu hun B&B Ûnder de Wol runnen.