Het zien van de korte film ‘Through the eyes of a refugee’ van Amnesty International heeft me een tijd geleden diep geraakt. Dit verhaal heeft me bewust gemaakt van het enorme vluchtelingenprobleem en o.a. de ernst van de situatie op de Griekse eilanden en in Syrië. Ik vind dat ieder mens het verdient om op een humane manier behandeld te worden. Ieder mens telt.
Daarom wil ik dit blog graag wijden aan ondernemers in Nederland die zich dagelijks hard maken voor vluchtingen. Ik geef je graag tips over hoe jij kunt bijdragen door simpelweg een keertje uit eten te gaan in een wereldkeuken: bijzondere culturele restaurants waar vluchtelingen de kans krijgen te om te integreren en te groeien. Doe eens gek en duik in een nieuwe cultuur!
1. Syr - Lange nieuwstraat 71
- Leuk om te weten: Syr is een gecrowdfund burgerinitiatief, meer dan 500 investeerders hebben ervoor gezorgd dat Syr een groot succes is.
2. Wereldkeuken Haarlem - Lange herenvest 122
Mirjam, oprichter en directeur van de Stichting Wereldkeuken Haarlem, had de wens om de diversiteit van Haarlem te laten zien. Zo begint het verhaal van dit culturele pareltje. Door de ontmoetingen in dit duurzame restaurant en door bijzondere gerechten met elkaar te delen gelooft Mirjam dat culturen dichterbij elkaar komen. De Wereldkeuken is een concept dat Nieuwe Haarlemmers begeleidt en helpt beter te integreren, om zo kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Dit maakt de Wereldkeuken tot een van de bijzondere restaurants in Nederland. Iedere dag zetten vrijwilligers favoriete gerechten uit hun moederland op tafel. Syrisch, Somalisch, Palestijns, Iraans, Thais: elke week verrassen chefs uit verschillende culturen jou met hun lievelingsgerecht.
Hoe ziet een avond eruit bij de Wereldkeuken? Tussen 18:00 uur en 18:45 uur ben je van harte welkom. Na het voorstellen van het voltallige personeel, worden de gerechten aan tafel geserveerd. Word jij vrolijk van dit initiatief? Schuif dan gewoone en keertje aan. Wie weet vind je wel je tweede thuis. Mij maakt dit in ieder geval heel gelukkig!
3. De Groene Stoel - Gedempte zuiderdiep 26
Dit nieuwe favoriete plekje in Groningen is naar mijn mening ook zeker een van de bijzondere restaurants in Nederland! Op zaterdagochtend bestel je er dampend bakje koffie met zelfgemaakte dadeltaart en op zondagavond een huisgemaakte stamppot of Thaise Linzensoep. Nina, oprichtster van De Groene Stoel, wilde een plek creëren waarbij culturen samenkomen. En tadá daar was De Groene Stoel, een plek waar iedereen zich thuis kan voelen en waar je kunt genieten van lokale en biologische gerechten. En dat allemaal aan lange tafels om samen aan te eten. Het contact met anderen is binnen no time gemaakt. Met een bezoek aan restaurant De Groene Stoel draag je bij aan de integratie van nieuwkomers in Groningen én aan een duurzame samenleving. Zo leren ze de Nederlandse taal en is er sprake van interactie met andere culturen. Dat Groen op de buik van dit restaurant is geschreven, is niet gek. Zo gaat het pand bestaan uit tweedehandse spullen, gaat er gekookt worden met lokale, seizoensgebonden en biologische producten. Op 1 februari kreeg Nina de sleutels van het pand, dus binnenkort kunnen we De Groene Stoel bewonderen. Ik ben benieuwd, jij?
- Leuk om te weten: de Groene Stoel wordt ook een plek waar planten gedoneerd en gekocht kunnen worden.
Ik vind het bijzonder hoe restaurants zo waardevol kunnen zijn bij het samenbrengen van culturen. Al die verschillende keukens bij elkaar, lekkere gerechten en mooie mensen brengen inspirerende (en emotionele) verhalen bij elkaar. Everyone has a story (and it’s an important one).
Meer inspiratie op doen voor bijzondere restaurants in Nederland? Neem dan hier een kijkje!
Ken jij nog meer duurzame restaurants met een maatschapelijk hart? Laat het me weten!
Veel liefs,
Ellen