Honeyguide Marion ging tijdens de Culinaire Wadden Weken op pad voor Honeyguide langs verschillende horecabedrijven en producenten om de smaak van de Wadden proeven. Denk aan heerlijk mals vlees, kokkels, of lokaal gekweekte aardappels. Ze kreeg de kans om twee dagen op pad te gaan en al deze verschillende smaken te proeven. Smullen!

Wakker worden met een knoflookgeur in de ochtend - Familiebedrijf Biesheuvel Knoflook

De wekker gaat vroeg en ik word wakker in een heerlijk groot bed voor mij alleen. Ik kon namelijk logeren bij hotel Marktstad in Schagen, zodat ik al in de buurt zou zijn voor de eerste ochtendactiviteit. Ik ontbijt nog even gezamenlijk met de andere deelnemers van deze culinaire tocht en snel daarna vervolgen we onze weg naar familiebedrijf Biesheuvel Knoflook. Terwijl we aankomen ruiken we de knoflook al van een afstand. Even wennen zo in de ochtend (haha), maar zodra we zien hoe vers de knoflook is, druipt het water ons al in de mond.



We krijgen een rondleiding door het bedrijf heen van Theo en hij legt ons uit hoe het proces van het kweken van de knoflook in zijn werk gaat. Zo vertelt hij onder andere dat knoflook een seizoensgewas is en dat ze op dit moment bezig zijn met nieuwe knoflookteentjes te planten om te groeien. Een knoflookteentje heeft een heel seizoen nodig waarbij tussen januari en februari zelfs vorst wenselijk is. Vervolgens rondom de langste dag van het jaar (juni) rooien ze alle knoflook tegelijk om de verse knoflook zo snel mogelijk in de winkels te krijgen. Bij verse knoflook is het dan ook zo dat je geen teentjes er af kan grijpen, maar dat je de bol inclusief steel in z’n geheel in stukjes kan snijden. Klinkt heeerrrrlijk!

Het wad proeven met Jan Rotgans - Op de Johanna II

Eenmaal bekomen van de heerlijke knoflooklucht pauzeren we gezamenlijk bij de Zingende Wielen in Den Oever. Met een heerlijke kop koffie en een appeltaartje met echte slagroom bereiden we ons voor op de volgende ervaring. Namelijk met Jan Rotgans op pad op de Johanna II. Iedereen kijkt er naar uit en pakt al extra kleren en schoenen om voorbereid het schip op te gaan.

We krijgen een warm welkom en voor we het weten varen we met de boot al op de Waddenzee. We krijgen uitleg over de verschillende vissen die ze van het wad afhalen om vervolgens vers te bereiden op de boot. Al vrij snel zien we een vissersnet onder water gaan en voordat we het weten, wordt het net er weer uitgehaald vol met sardientjes, waarna deze als snijboontjes gesneden worden, klaar voor ons avondgerecht. 

Wanneer het water wat lager staat, gaan we van de Johanna II af om vervolgens in een kleiner bootje richting een zandplaat te gaan om kokkels op te graven. Als een klein kind zo blij beginnen we onze handen in het slik te graven op zoek naar de schelpdiertjes. We weten het te presteren om met een mand vol terug te komen waarna Jan samen met zijn crewleden ons aandachtig laten zien wat we te eten krijgen.

De geuren walmen door de boot en onze magen beginnen te knorren. Wanneer het gerecht dan ook klaar is vallen we met z’n allen aan en eten we onze zelf-opgegraven kokkels op, wat het gerecht nog veel lekkerder maakt.

De zon in de zee zien zakken - Een prachtige zonsondergang

Terwijl we terugvaren, genieten we nog van een prachtige zonsondergang waarbij de kleuren in de lucht veranderen van geel naar paars en vervolgens roze totdat de zon letterlijk is gaan zakken in de zee. We bedanken Jan en zijn crewleden nogmaals en reizen over de afsluitdijk richting Dokkum waar we gaan overnachten bij Scheiershoek. We kletsen nog even na over de productieve dag die we hebben gehad en gaan vervolgens naar bed zodat we klaar zijn voor de nieuwe dag.

Op de fiets naar de veehouderij - Frisian Angus

Goedemorgen! Deze ochtend ontvang ik mijn ontbijt aan de deur. Ik zorg dat ik een stevige bodem heb, want straks pakken we de fiets wat ons vervoersmiddel zal zijn voor de hele dag. We fietsen als eerste naar Veehouderij Frisian Angus waar Folkert ons opwacht. De veehouderij heeft zijn eigen fokprogramma en de Frisian Angus-groep bestaat inmiddels uit 130 koeien. De koeien worden goed verzorgd, dat kan je zien aan de dieren, maar ook aan de manier waarop Folkert erover verteld. Hij heeft een groot warm hart voor de dieren. Dat merk je terwijl hij zegt dat hij oprecht moeite heeft om elke keer weer een koe gedag te zeggen als die eenmaal naar de slager gaat. 

De koeien zijn de grootste gedeelte van het jaar buiten op de biologische weide, ofwel waar geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest etc. wordt gebruikt en worden geslacht bij een slager in Franeker. Wanneer de koeien eenmaal getransporteerd zijn, krijgen ze nog één week rust voordat ze geslacht worden. “Zo zijn de koeien minder gestresst, wat ook zorgt voor malser vlees” legt Folkert uit.

Na ontvangen te zijn met een heerlijke oranjekoek (hoort er toch bij) werden we meegenomen naar de koeien. gezien het inmiddels november is, worden ze warm binnen gehouden. Wanneer er gevraagd wordt om een portretfoto van Folkert te maken en hij tussen zijn koeien staat, zien we hem stralen. Hij is helemaal in zijn element!

Buurten bij Aardappelhandel de Jong - Het smaakt naar vroeger

We stappen weer op de fiets. Onze volgende halte is bij Aardappelhandel de Jong waar Femmy ons begroet. We krijgen gelijk koffie aangeboden terwijl zowel Femmy als Fokke vertellen over hun aardappelhandel.

De aardappelhandel van Fokke en Femmy verbouwd Friese kleiaardappelen. Ook oogsten ze de zeldzame Rode Star aardappel. Dit is een oude aardappelsoort en staat daarom ook vooral bekend bij de oudere generatie. “Het smaakt naar vroeger” krijgen ze vaak te horen. De aardappel is wat zoeter van smaak. De Rode Star wordt nog maar op een paar plekken verbouwd. Mensen komen dan ook van ver om een zakje bij Femmy en Fokke te kopen. De Rode Star is heel kwetsbaar en is daarom voor supermarkten niet rendabel om in te kopen. Deze aardappel moet je met liefde behandelen, in het donker bewaren en verkopen in een zak waar zuurstof doorheen blijft waaien.

Na de uitleg gaan we de boerderij in. Het land op wordt hem niet, want op dit moment is er weinig te zien. Echter in de boerderij is genoeg te zien. We werden geïntroduceerd wat het hele proces van de aardappel is voordat deze meegenomen wordt voor transport. Dankzij Femmy en Fokke weet ik nu onder andere ook dat aardappelen bewaren in een pan met water echt not done is!

Biertjes proeven - Brouwerij Dockum

Tijdens het laatste stukje fietsen terug naar Dokkum maken we een stop bij Brouwerij Dockum, bekend van de bieren Kâld Kletske en Dutch IPA. Bij de brouwerij krijgen we een heerlijke lunch geserveerd met lokale Friese producten. En ik kan je vertellen, dat gaat er goed in! We zijn dan ook allemaal niet verlegen om van alles wat te proeven.

Uitgeluncht starten we met een heerlijk biertje van de Kâld Kletske serie die we vervolgens mogen meenemen bij de rondleiding waar we van alles kunnen proeven. Tijdens de rondleiding wordt ons het hele proces geshowt van het brouwen van de verschillende soorten bieren. Wat mij vooral opvalt, is dat ze heel veel houden van experimenteren. Zou dat de reden zijn dat ze vaker prijzen gewonnen hebben bij onder andere de Dutch Beer Awards? Het smaakt in ieder geval verrukkelijk!

Een vers diner met lokale producten - Eet smakelijk!

Met alle verzamelde lokale producten maakt Enno voor ons een heerlijk drie-gangen menu klaar in de moestuin bij Scheiershoek. Ik krijg het gevoel alsof ik in een aflevering van Binnenstebuiten zit wat mij zo ontzettend blij maakt! Ik hou van buiten zijn dus is dit een kers op de taart. Als je naar de foto’s kijkt, hoef ik denk ik niet meer uit te leggen hoe heerlijk het is!

Helaas is dit dan alweer het waddenavontuur voor mij. De rest van de groep gaat nog een extra dagje door, maar voor nu zwaai ik iedereen gedag en ga ik met een goed gevulde en hartverwarmende maag terug naar huis en zal ik thuis nog van een heerlijk Kâld Kletske genieten voordat ik naar bed ga.

Liefs,

Marion

Op ontdekking in Nederland - Bijzondere belevenissen