Dapper trekt mijn Opel ons over de heuvels van Zuid-Limburg. Op slechts anderhalf uur van mijn woonplaats Breda bevind ik me zomaar in een andere wereld. Uitgestrekte wijngaarden op glooiende heuvels, schilderachtige landschappen en lieflijke dorpjes waar de tijd stil lijkt te staan. Soms vergeet ik hoe dichtbij het buitenlandgevoel in Nederland eigenlijk is.
Samen met een vriendin logeer ik dit weekend bij bed & breakfast Hei 15 in Sint Geertruid, het uiterste puntje van Zuid-Limburg. We draaien de parkeerplaats op achter een imposante boerderij. Kilometers aan weiland strekken zich voor ons uit. Verderop staat een aantal koeien gemoedelijk te grazen. De zon schijnt fel. Ik snuif de frisse lucht op, de stress van het dagelijks leven lijkt hier mijlenver weg. Wat een plekje is dit.
Bijzonder overnachten in Limburg - Van varkensstal naar bed & breakfast
Tot een aantal jaar geleden was Hei 15 nog een stal van de aangrenzende boerderij. Eigenaren Stefan en Julie waren vastberaden om deze landelijke plek op de Mescherhei met meer mensen te delen en ze besloten een deel van de boerderij om te bouwen tot kleinschalige bed & breakfast. Met Stefan’s achtergrond als boer en Julie als binnenhuisarchitect, is Hei 15 een plek geworden waar design en het buitenleven feilloos samenkomen.
De natuur als inspiratiebron - Bewuste luxe
We overnachten hier in ‘bewuste luxe’; duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Gefascineerd vertellen Stefan en Julie ons hoe zij duurzaamheid al vanaf het begin af aan implementeren in de bed & breakfast.
Toen de voormalige varkensstal verbouwd werd om ruimte te maken voor Hei 15, zijn alle materialen zoveel mogelijk hergebruikt. Vervolgens werden de muren geïsoleerd met vlas, een natuurlijk isolatiemateriaal. Alle muren bestaan uit meerdere lagen waar bewust meer ruimte tussen is gelaten. Hierdoor creëer je een natuurlijk ecosysteem waardoor de temperatuur in het pand altijd aangenaam blijft. Om het maximale uit dit ecosysteem te halen en dit niet te verstikken, zijn de muren afgewerkt met natuurgips zonder lijmrestanten en een laagje luchtdoorlatende verf. Super efficiënt!
De bed & breakfast draait deels op zonnepanelen en deels op de energie van een ingenieuze houtsnipperkachel waar ook lokale boeren hun resthout in kwijt kunnen. Hierdoor is de bed & breakfast helemaal energieneutraal. Tot slot wordt er een boom geplant voor elke gast die hier komt logeren. Hei 15 is het ultieme voorbeeld van hoe duurzaamheid en luxe prima hand in hand kunnen gaan.
Een kleine rondleiding door Hei 15 - Weilanden, Limburgse vlaai en een kas
Nieuwsgierig verkennen we de tuin. We komen langs een jeu de boule veldje, op links zien we het boerenbedrijf in volle gang en op het terras van Hei 15 staat een vuurkorf voor mooie zomeravonden. Een selectie aan e-bikes en mountainbikes is te huur en als je zin hebt kun je ontspannen in de hottub middenin het weiland. De kas iets verderop trekt meteen onze aandacht. Hier zit je heerlijk overdekt in het weiland met uitzicht op de achterliggende heuvels en het puntje van de Sint Pietersberg. Een ding weet ik zeker: vanavond drink ik hier mijn biertje.
Voor we naar onze kamer worden gebracht, maken we een rondje langs het gemeenschappelijke gedeelte, bestaande uit een knusse woonkamer. In de keuken kun je de hele dag door koffie en thee pakken en ook voor de Limburgse vlaai die ik spot op het aanrecht geldt zelfbediening.
Hei 15 bestaat verder uit zeven unieke kamers waarvan een aantal ook te boeken is als appartement. Onze kamer is knus en er is duidelijk veel aandacht besteed aan het design. Het kleurgebruik is helemaal in sync met de natuur die bij Hei 15 werkelijk overal dichtbij voelt. De bakstenen muur tegenover het bed hint naar de tijd dat dit vertrek onderdeel was van de stal. Ik plof neer op de comfortabele boxspring en staar uit het enorme raam richting de wei waar de koeien nog altijd tevreden staan te grazen. Het onthaasten is begonnen.
Thuiskomen op het platteland - Hei 15: een verrassende plek
Na een dag volop de omgeving rondom Maastricht te hebben verkend, installeren we ons met een biertje en een stuk vlaai in de kas. De zon gaat langzaam onder en de lucht boven de heuvels kleurt uitbundig roze en oranje.
Na een nacht als een roosje te hebben geslapen, wordt er zondagochtend om 9 uur op de deur geklopt voor het ontbijt. Vanwege corona wordt het ontbijt op de kamer gebracht en dat voelt eigenlijk best wel luxe. Het uitgebreide slow-food ontbijt bestaat uit zelfgemaakte jam en vruchtensap, verse broodjes en nog meer lokale producten. Een bijzonder goed begin van de dag.
Wanneer we het later hebben over de toekomst van Hei 15 vertellen Stefan en Julie eind dit jaar te willen starten met een voedselbos rondom de bed & breakfast. Het doel hiervan is om de bodem te herstellen zodat er gezonde producten kunnen groeien en om de kloof tussen de consument en producent te dichten. Zien en ervaren waar je eten vandaan komt, maakt dat je er meer verbinding mee voelt. Daarom zal het voedselbos een soort beleeftuin worden waarin gasten ook hun eigen eten kunnen oogsten.
Uiteindelijk - over ongeveer 7 jaar - staan er dan zo’n 300 soorten gewassen op het land rondom de bed & breakfast, een ware schatkist aan producten. Hei 15 blijft ons dit weekend steeds weer verrassen.
5x zien & doen net buiten Maastricht - Op pad rondom Hei 15
Stefan en Julie hebben een hele waslijst met tips voor activiteiten en bezienswaardigheden in de buurt. We merken al meteen; een weekend is veel te kort! Gelukkig zijn de afstanden niet groot en een beetje sightseeing in het Zuid-Limburgse landschap is ook geen straf. Deze plekken kan ik je in ieder geval aanraden:
1. Wandelen in het Savelsbos
Vanuit Hei 15 kijk je uit op het Savelsbos, een bijzonder stukje natuur waarin heel wat historie verscholen ligt. Dit is echt een plek waar je je wandelschoenen voor aan wilt trekken. Wij kiezen voor de 13 kilometer lange route die de historie van het Savelsbos vertelt. Het startpunt ligt in het dorpje Gronsveld vlakbij Sint Geertruid.
De route begint al goed met uitgestrekte weilanden aan de voet van het bos waar ons wandelpad doorheen slingert. Al snel komen we bij wat steilere hellingen: het verschil tussen het hoogste en het laagste punt in het Savelsbos is wel 75 meter. Het is even klimmen maar dat het is het meer dan waard aangezien we geregeld getrakteerd worden op indrukwekkende uitzichten over het uitgestrekte Maasdal.
De route brengt ons langs allerlei ingangen van het enorme gangenstelsel dat onder het Savelsbos door kronkelt. Bij deze prehistorische vuursteenmijnen werd ooit grind, mergel en vuursteen uit de grond gehaald. Het doet nogal mysterieus aan, zo’n met klimop begroeide ingang naar een onbekende wereld onder het bos. Met onze zaklamp schijnen we naar binnen, maar het is er aardedonker. Het is moeilijk te beseffen met hoeveel historie we hier oog in oog staan.
Deze ingangen op zich zijn al een enerverend onderdeel van de wandeling, toch blijf ik nieuwsgierig. Als er weer excursies naar het gangenstelsel gaan, wanneer de coronamaatregelen versoepelen, sluit ik me graag aan. Een goed excuus om over een tijdje weer terug te komen.
Iets verderop in de wandeling komen we langs de Schone Grub. Dit is een langgerekt dal naast hoge stuwwallen, ooit ontstaan door de erosie van smeltwater. Met open mond staren we naar de natuurpracht in het dal onder ons. De helling is bekleed met een zee van de witte bloemen van daslook. De zon vormt zonneharpen door de vele bomen die het dal overkoepelen. Het is een sprookjesachtig geheel. Met een volle SD-kaart vervolgen we onze ontdekkingstocht door Zuid-Limburg.
2. Amerikaanse begraafplaats Margraten
Iets verderop, bij Margraten, verbazen we ons opnieuw over een bijzonder fenomeen. Hier vind je namelijk de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland waar ruim 8000 militairen begraven liggen. Allemaal omgekomen tijdens de bevrijding van zuid-oost Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het grondgebied is dan ook daadwerkelijk eigendom van Amerika, een bijzonder eerbetoon.
Het park is dagelijks geopend van tussen 9.00 en 17.00 uur en als je dan toch in de buurt bent zou ik een bezoekje zeker aanraden. Het beeld van de talloze witte kruizen uitgestrekt over het gebied is niet anders dan ontzettend indrukwekkend te noemen.
3. Wandelen bij de Sint Pietersberg
Voorlopig houden we de wandelschoenen nog even aan en rijden we naar de Sint Pietersberg bij Maastricht. Ook een plek waar je vanuit Hei 15 op uitkijkt en dat maakt ons dan toch nieuwsgierig.
We starten onze wandeling onderaan bij het Fort Sint Pieter, ooit een verdedigingswerk voor de stad Maastricht. Vanaf de parkeerplaats lopen we een stukje omhoog en voor we het weten staan we op het Plateau van waar je een bijzonder uitzicht hebt over Maastricht en omstreken.
We kiezen voor de groene route van ruim 4 kilometer die ons helemaal over het Plateau leidt. Al gauw komt de ENCI-groeve in beeld en we hebben even een paar minuten nodig om dit buitengewone gebied in ons op te nemen. Onderaan de afgrond waar we op staan, strekt zich een immense mergelgroeve voor ons uit. Tot 2018 werd hier volop mergel gewonnen maar tegenwoordig is de ENCI-groeve een uniek natuurgebied. Doordat de industrie verdwenen is, kan de natuur zich helemaal herstellen en komen allerlei dieren en planten die hier aanvankelijk voorkwamen, weer terug.
De groene route is lekker veelzijdig en brengt ons niet alleen rondom de ENCI-groeve maar ook langs kalkhellingen, de oehoevallei en monumenten zoals Hoeve Lichtenburg. We spotten een oude verdedigingstoren aan de binnenplaats van de hoeve, omgedoopt tot uitkijktoren. Vanaf de top kijk je aan de ene kant uit over de ENCI-groeve en aan de andere kant over het dal bij rivier de Meuse. Aan fijne uitzichten geen gebrek dit weekend.
Het laatste deel van de route wandelen we over glooiende heuvels met statige landhuizen. Wat een pareltje, dit gebied!
4. Streekproductenwinkel Eyserhalte
Naast menig stukje Limburgse vlaai willen we ook graag wat andere lokale producten proberen. Streekproductenwinkel Eyserhalte bij Eys schijnt hiervoor de place to be te zijn.
Zodra we de winkel binnenstappen, komt de geur van verschillende lokale kazen ons al tegemoet. We vergapen ons aan verse jammetjes, sauzen en andere delicatessen. Bij de wijnafdeling vinden we een uitgebreid assortiment van lokale wijn, afkomstig uit de wijngaarden om de hoek. Op de groenteafdeling ligt de oogst van verschillende lokale boeren uitgestalt. Een walhalla voor de streekproducten liefhebber, zoals ikzelf.
Na een halfuur te hebben rondgeslenterd in de winkel stappen we met een volledig smakenpakket van Zuid-Limburg weer de auto in.
5. Gulpener Brouwlokaal
Ben je wel echt in Limburg geweest als je geen enkele bierbrouwerij hebt bezocht? Als je het mij vraagt niet. Een goede reden om eens richting Gulpen te rijden en het Gulpener Brouwlokaal te bezoeken.
Dit is de enige brouwerij in Nederland die z’n eigen hop teelt. Daarbij besloot Gulpener als eerste in de branche om alleen milieuvriendelijk verbouwde grondstoffen te gebruiken en een lokaal samenwerkingsverband met boeren uit de regio op te zetten. De brouwerij heeft twee eigen waterbronnen waarmee ze op een duurzame manier energie opwekken. Water dat overblijft na productie wordt niet weggespoeld maar gereinigd en opnieuw ingezet. Tot slot maakt Gulpener in het bedrijf werkplekken vrij voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze plek is een en al positiviteit.
Normaal gesproken kun je mee op verschillende excursies in de brouwerij zelf maar dit is helaas nu niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. Wel nemen we even een kijkje in de winkel die gelukkig wel open is. Hier vind je allerlei merchandise producten en natuurlijk de lekkerste Gulpener bieren. Ik kan het dan ook niet laten om een paar flesjes mee te nemen.
Het weekend vliegt voorbij. Met foto's, biertjes en kazen als tastbare herinneringen en een verzameling aan nieuwe ervaringen rijden we op zondagavond weer huiswaarts. Middenin de glooiende heuvels van het Zuid-Limburgse landschap waanden we ons dit weekend in het buitenland. Wanneer je een paar dagen ultiem wilt onthaasten en de ruimte op wilt zoeken hoef je niet ver weg te gaan, Limburg en Hei 15 lenen zich perfect om het dagelijks leven even achter je te laten.
Veel plezier!
Liefs,
Laura