Een 125 kilometer lang wandelpad voert mij langs de provinciegrenzen van Utrecht. Niet in één dag of aan een stuk door; af en toe bewandel ik een van de zes etappe van het Gelukkigerwijspad. Een inspirerende, hedendaagse pelgrimsroute, waar je geluk voor jezelf én anderen vergroot door te delen en te ontvangen. 

Nadat ik in 2019 de Camino de Santiago liep, een pelgrimstocht in Spanje, heb ik de magie van wandelen ontdekt. Terug in Nederland wilde ik ook hier te voet mijn eigen land ontdekken. Want juist het tempo van wandelen zorgt ervoor dat je aandachtig om je heen kunt kijken. En juist te voet doorkruis je de mooiste (natuur)gebieden, ook in Nederland.

Wat is het Gelukkigerwijspad? - Hedendaagse pelgrimstocht

Ik ben dan ook dankbaar voor het Gelukkigerwijspad, die mij uitnodigt plekken te bezoeken waar ik anders nooit voet had gezet. Wilco Kruijswijk is de bedenker en ontwikkelaar van deze wandeltocht. Deze onderzoeker en filosoof is zelf fervent pelgrim en ontwikkelde het Gelukkigerwijspad vanuit zijn interesses naar het thema 'geluk', wandelen en ontdekken. 

Het Gelukkigerwijspad start in Amersfoort. Van oudsher een bedevaartsoord waar van heinde en ver pelgrims naartoe kwamen. Ook vandaag de dag. Zo kunnen jij en ik ook onze pelgrimsschoenen aantrekken en de mirakels van vandaag onderzoeken. En als je toch in Amersfoort bent, ontdek dan tijdens een stadswandeling meteen de de verhalen van de fotogeniekste stad van Nederland.

Behalve het ontdekken van de mooie omgeving van de Utrechtse Heuvelrug, de Kromme Rijnstreek en de rest van Utrecht, wordt je op het Gelukkigerwijspad uitgenodigd om ontmoetingen met anderen aan te gaan, je eigen ritme te volgen en de wereld een stukje mooier achter te laten dan dat je haar aantrof. 

De Kernwaardes van het Gelukkigerwijspad - Ritme, connectie en schoonheid

De drie kernwaardes van ritme, connectie en schoonheid zijn vervlochten door de hele wandelroute. Want wanneer we ons niet laten leiden door een agenda of vooraf bedacht plan, maar door de behoefte van het moment, (her)vinden we ons eigen ritme. Het is een kunst om de eenvoud van het moment te omarmen en pelgrimeren helpt mij daar ontzettend bij. Sta jezelf toe om op jouw tijd te bezinnen wat je écht nodig hebt. Zo eindigde onze route van Utrecht naar Amersfoort in Den Dolder omdat we onderweg (te) lang pauze hielden in een knusse koffie-bouwkeet. En dat is oké, de route loopt niet weg, deze fijne momenten daarentegen misschien wel. 

Door je eigen ritme te volgen, creëer je ook de ruimte om oprechte ontmoetingen aan te gaan, de tweede kernwaarde van het Gelukkigerwijspad. Misschien ontmoet je medepelgrims of knoop je een gesprek aan met de inwoners van de dorpen en steden waar je doorheen loopt. Zo hadden we een leuke ontmoeting met Margo van Bonbon Margo, tijdens diezelfde wandeltocht die in Den Dolder eindigde. Haar zaakje lag op de wandelroute en we werden uitgenodigd voor wat lekkers en een fijn gesprekje. 

De derde kernwaarde is de wereld mooier achterlaten. Fysiek, maar ook op diepere lagen. Door ontmoetingen aan te gaan schenk je vertrouwen. Op sommige plekken wordt je uitgenodigd vrijwilligerwerk te doen. Wegens de corona-maatregelen was dat niet mogelijk toen ik de route liep, maar wel raapten we zwerfafval. Een klein gebaar om de wereld iets mooier te maken.

Het Pelgrimspakket - Een bundeltje geluk om te delen

Voordat ik aan het Gelukkigerwijspad begon, ontving ik van Wilco het Pelgrimspakket. Hiermee ga je goed voorbereid op weg. In het pakketje zit natuurlijk een routegids en pelgrimspaspoort, maar ook andere kleinigheidjes die jou en anderen geluk kunnen brengen tijdens je wandeltocht. 

De routegids is vooral een ondersteuning; want stug de route volgen terwijl je het liefst ronddwaalt, dat is niet waar het Gelukkigerwijspad voor staat - zo ervaarden mijn moeder en ik ook tijdens onze tocht van Wijk bij Duurstede naar Odijk (15,5 km). Het was zó koud, dat we halverwege maar zijn omgedraaid. Dit stukje bewaren we voor wanneer de fruitbomen in bloei staan. Dankzij de detailkaarten ontdek je wel mooie plekken. Je kunt ook een gps route downloaden, maar juist het kaartlezen is een leuke toevoeging aan de vaak goed uitgestippelde wandelpaden. Het zorgt ervoor dat je ook de omgeving op een andere manier gaat bekijken.

Het Pelgrimspaspoort dienst als een soort dagboek. Net als tijdens de Camino de Santiago kun je hier stempels in verzamelen, maar je kunt het ook gebruiken als reflectie momentje of mini dagboek. Ik vraag de mensen met wie ik samenloop er iets in te schrijven voor me. Een mooie herinnering voor later.

Verder zitten er twee ansichtkaarten met postzegel in het pakket. Schrijf een ode aan een dierbare of stuur je wandelmaatje een kaartje dat je aan hem of haar denkt. 

Tot slot kun je het biologisch afbreekbare vuilniszakje gebruiken om zwerfafval in te verzamelen en vind je een mooie geluksmunt. Een met de hand gegoten munt met de tekst ‘gedeeld geluk vergroot geluk’. Geef ‘m door aan iemand die wel wat geluk kan gebruiken en vraag de ontvanger hetzelfde te doen. Vergroot zo de waarde van de munt. 

Podcast wandelingen - wandel mee van Utrecht naar Den Dolder

Deze kleine, goed doordachte cadeautjes en uitnodigingen maken het een uniek wandelpad als je het mij vraagt. Dat kun je ook terughoren in deze Podcast aflevering. Honeyguide Femke interviewde me tijdens het wandelen voor haar Podcast Wandelingen. We hebben het over onze pelgrim ervaringen tijdens de Camino de Santiago en het Gelukkigerwijspad en over ons werk bij Honeyguide, die allemaal mooie raakvlakken hebben wat betreft kernwaardes.  

Pelgrimeren voor een dagje is niet hetzelfde als een meerdaagse wandeltocht. Maar Femke en ik zijn het er over eens dat het je hetzelfde kan bieden: rust, beweging, tijd om te reflecteren en bezinnen. En met het versoepelen van de coronamaatregelen willen de meeste mensen weer meer, sneller en verderweg. Hét moment om even te bezinnen als je het mij vraagt; waar wordt jij nou echt gelukkig van? Ik vind mijn antwoorden in ieder geval altijd in de natuur. 

Kom ik je onderweg misschien tegen?

Liefs, 
Yalou


ps. op mijn eigen blog We are the Earth kun je een hele blogreeks lezen over mijn pelgrimservaring op de Camino de Santiago.
pps. Deze en andere wandelroutes, verborgen parels en bijzondere belevenissen vind je ook terug op de Honeyguide App!

Meer tijd om te bezinnen - Ontdek Nederland