Noordoost-Twente is gloepens (Twents voor het Brabantse ‘kei’) mooi. Een glooiend en afwisselend (platte)landschap, minuscule buurtschappen, knusse kerkdorpjes, een meanderend riviertje, landgoederen en natuurgebieden en ga zo maar door. Niet voor niets geldt het als één van de mooiste fietsregio’s van ons land.
Ik ging op (her)ontdekkingstocht in de prachtige regio waar mijn wieg stond. In dit tweede deel van mijn reisverslag vertel ik je meer over mijn fietstocht door het uiterste noorden van Noordoost-Twente.
Heb je deel 1 gemist? Hier lees je meer over Reisman Tinus’ eerste dag en zijn fietstocht van De Lutte via Denekamp naar Oldenzaal en terug.
Op (her)ontdekkingstocht van mijn heimat
Op de eerste avond zette ik na een fietstocht van 50 kilometer op een mooie camping in de bossen onder de rook van het Lutterzand mijn tent op. Helemaal uitgerust begin ik aan een nieuwe dag, deel 2 van mijn herontdekkingstocht door Noordoost-Twente. Ik stap in de auto en rijd naar Ootmarsum, het startpunt van mijn tweede fietstocht.
Fraaie gevels en mystieke stiepeltekens - Ootmarsum
Ootmarsum (of Oatmörsken in het Twents) is één van de populairste plekken van heel Twente. Wanneer je door de smalle straatjes met historische gebouwen voorzien van fraaie gevels slentert, weet je waarom dit zo is. Verrassend is het aantal galerieën en exposities. Ze trekken een specifiek publiek aan, en wie houdt niet stiekem van mensen kijken?
Ik verlaat het stadje Ootmarsum en hoe verder ik oostwaarts fiets, hoe vlakker het landschap wordt. Kijk tijdens het fietsen ook eens goed om je heen. Veel boerderijen hebben in de nok een opvallende kunstige decoratie, de zogenaamde stiepeltekens. Geen lijkt hetzelfde. Of lijken ze nou juist allemaal op elkaar? Ze hebben vooral symbolische waarde. Men gaat ervan uit dat ze het huis zouden beschermen tegen het kwaad.
17de eeuwse havezate en een imposante eik - Breklenkamp
De route gaat verder via de slaperige kerkdorpjes Tilligte en Lattrop. Ik bereik uiteindelijk het buurtschap Breklenkamp. Dit is het meest noordoostelijk punt van Noordoost-Twente. Ik fiets op een boerenweggetje langs een een groot hek met daarachter een oprijlaan. Hier ligt Huis te Breckelenkamp, een verrassende verborgen parel. Deze zeventiende eeuwse havezate is alleen tijdens open dagen of evenementen te bezoeken, maar ook vanaf de weg is het een prachtig plaatje.
Een stukje verderop, aan een ander klein weggetje, kom ik een zeer merkwaardige curiositeit tegen. Op een privé-erf staat een vakwerkschuur uit 1738, een zogenaamde spieker. Dit is een graanschuur. Dit exemplaar heeft ooit een bakoven gehad en werd dus bakspieker genoemd. Maar wat deze spieker zo uniek maakt, is de imposante eik die door het dak groeit. Vandaar dat die de naam boombakspieker draagt.
De tuin van Nederland - Het Springendal
Ik fiets verder, door een klein stukje Duitsland en langs enkele kleine boerderijwinkeltjes. Hier stap ik even af voor een pauze en geniet van wat zelfgemaakte etenswaar. Niet veel verder begint natuurgebied het Springendal, ook wel de ‘tuin van Nederland’ genoemd. Bronvijvers, kabbelende beekjes en watervalletjes midden in het bos maken van dit erosiedal in de stuwwal van Ootmarsum een romantisch tafereeltje. Het Springendal is een van de weinige plekken in Nederland waar orchideeën groeien. Ze bloeien in de lente op de grasvelden van het natuurgebied.
Het wordt laat, het wordt tijd om terug te keren naar Ootmarsum. Door het glooiende landschap, door dorpjes en gehuchtjes als Hezingen, Vasse, Nutter en Oud-Ootmarsum, maak ik het rondje af. Ruim 50 kilometer zitten er weer erop.
Een Eldorado voor fietsers - Noordoost-Twente
Op mijn fietstochten door Noordoost-Twente kom ik veel mensen tegen die er met de tweewieler op uit trekken. Veel daarvan zitten trouwens op een elektrisch exemplaar, wat wel iets zegt over de gemiddelde leeftijd. Maar Noordoost-Twente is echt niet alleen voor grijze dakduiven! Het is een onmeunig (nog zo’n Twents woord) mooi gebied, stil en machtig, knus en tegelijkertijd wild.
Ik heb de route hier voor je uitgestippeld. Je kunt ook zelf een route samenstellen. Mijn tip: Download de app. Die brengt je altijd weer op het juiste pad. Of van de gebaande paden af…
Groetjes,
Reisman Tinus
PS: Martijn Smeenge alias Reisman Tinus alias @wanderlus.tinus schrijft op reismannen.nl over zijn grootste hobby: reizen (en dan het liefste naar kleine eilandjes). De Reismannen benaderen de wereld met een mannelijke blik (what's in a name?), delen uiteraard hun reiservaringen maar zijn tegelijkertijd ook kritisch op de impact die toerisme heeft.