Honeyguides Laura, Melissa-Roos, Yalou, Ngoc en Adrienne volgden een Shinrin Yoku workshop bij Natuur- en Bostherapie gids Kat Novotna. In dit blog lees je hun ervaring met bosbaden. Want waar is bosbaden goed voor, waar komt Shinrin Yoku vandaan en waar kan jij het doen? Laura en Melissa-Roos vertellen er meer over:

De zoete geur van natte bladeren hangt in de lucht. De laatste regenbui trok vanochtend over de Utrechtse Heuvelrug en de zon breekt door juist wanneer we aan een Shinrin Yoku workshop beginnen. Het belooft een dag vol rustiek bosbaden te worden, een Japanse therapievorm in een westers jasje. Een belevenis dichtbij de natuur die wij als ambassadeurs van het bewuste inspiratieplatform Honeyguide mogen uitproberen.

Shin·rin Yo·ku (Bosbaden) =

Tijd doorbrengen in het bos met als doel je gezondheid, welzijn en geluk te verbeteren. The Association of Nature and Forest Therapy ontwikkelde een specifiek programma om de voordelen van bosbaden te integreren met de drukke Westerse maatschappij.

Overgeven aan je zintuigen - Bosbaden op de Utrechtse Heuvelrug

Samen met onze Natuur- en Bostherapie gids Kat Novotna beginnen we aan de Shinrin Yoku wandeling in het immense bos van de Utrechtse Heuvelrug in één van de 21 nationale parken die ons land rijk is. “Tijdens Shinrin Yoku gaat het erom dat je de connectie met de natuur weer vindt,” aldus Kat.

We starten met het prikkelen van onze zintuigen. In een kring staan we op het bospad, ogen gesloten. In eerste instantie voel ik me een beetje gedesoriënteerd, zo middenin het bos met mijn ogen dicht. “Luister eens naar alle geluiden om je heen,” moedigt Kat ons aan. “Wat hoor je allemaal?” Wanneer ik bewust luister, hoor ik veel meer dan alleen vogels om me heen. Ik hoor de wind door de bomen gaan, insecten zoemen en takjes kraken. Een zachte zomerbries blaast tussen mijn vingers door. Zo staan we een tijdje, terwijl Kat ons laat concentreren op de verschillende zintuigen.

Kissing the earth - Shinrin Yoku uitnodigingen

We vervolgen onze weg over het bospad, dieper het bos in. Kat nodigt ons uit om zo rustig en bewust mogelijk te lopen, ‘kissing the earth’ noemt ze het. In stilte beginnen we aan waarschijnlijk de meest langzame boswandeling ooit. Bij de eerste stappen moet ik mezelf dwingen om langzaam te lopen.

Bij elke stap probeer ik het dagelijks leven verder achter me te laten en kom ik meer en meer in het ritme van het bos. Ineens voelt de kissing-the-earth-manier van lopen als een heel logisch tempo en kom ik in een flow. Niet eerder voelde ik me zo in-tune met de natuur.

Daten met een boom - Bij bosbaden hoort

“Leer de boom kennen, misschien wil je er wel een verhaal aan vertellen of de boom aan jou”. Kat kijkt verheugd naar de groep. We gaan bomen daten. “Bomen zijn erg belangrijk voor ons,” vertelt ze. “Wat wij uitademen is goed voor de bomen en wat zij naar buiten brengen is goed voor ons. Ons immuunsysteem en dat van de boom is op elkaar afgestemd. We zijn meer verbonden dan we denken”.

Ik had al wel een vermoeden dat er iets in de trant van bomen knuffelen op de agenda zou staan, en ik moet er even een houding in vinden merk ik. Toch loop ik dapper op een boom af. Het is een enorme spar met een knoestige boomstam. Ik leg mijn hand op de stam en loop om de boom heen. Boven me reiken takken eindeloos uit en in stilte lijkt het alsof ik de energie van de boom voel. 

Twee wielrenners passeren ons. “Hey, kijk! Een boomknuffelaar!” grappen ze. Ik verroer me niet, een boom in je armen sluiten voelt verdomd goed. Ik zou het iedereen aanraden, zo’n date met een boom.

Theeceremonie in het bos - Onze laatste uitnodiging

We sluiten de therapiesessie af met een theeceremonie op een verborgen plekje in het bos, waar Kat een prachtige plek heeft gecreëerd. “We bedanken de natuur en haar gastvrijheid. We bedanken dat ze ons welkom heeft geheten in haar thuis”. Kat biedt ons thee aan van lavendel en bosbesblaadjes. Het ruikt geweldig. 

Ik weet zeker dat mijn boswandelingen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Voortaan loop ik langzaam, sluit ik mijn ogen en luister ik naar alle geluiden om me heen. De volgende keer wil ik elk detail in me opnemen en het leven in het bos nóg meer waarderen dan voorheen.

Way back home - Ook een shinrin yoku workshop volgen?

Wil je ook een workshop Shinrin Yoku ervaren en jezelf opladen in de natuur? Inmiddels heeft Stefanie Boomsma een gecertificeerde Natuur- en Bostherapie gids de workshop overnomen van Kat. Je kan hier workshops bekijken. En Laura schreef eerder al een blog met nog meer Shinrin Yoku workshops in Nederland.

Liefs,
Laura & Melissa-Roos