Op slechts een kwartiertje van Amsterdam vind je prachtige Oer-Nederlandse dorpen en steden vol historie en monumentale panden. Honeyguide Marit bracht er een weekend door en vertelt je over haar ervaring in Broek in Waterland, Marken en Monnickendam.

1. Broek in Waterland

Broek in Waterland wordt beschouwd als een van Nederlands mooiste dorpen. Ik kan niet anders dan het hier mee eens zijn. Het oude gedeelte bestaat voornamelijk uit zogenaamde ‘driebeuk’ huizen. Een typisch, oud Noord-Hollands woonhuis, veelal versierd met een deurkalf. Een deurkalf is een horizontaal kozijn tussen de deur en het bovenlicht, waar het jaartal op te zien is. Daarnaast staan er soms ook spreuken of symbolen op. Ook opmerkelijk zijn de verschillende pasteltinten waarin de huizen zijn geschilderd, die een wandeling door het dorp nét wat meer opfleurt.

Per boot door het Waterland

In de 17e en 18e eeuw was Broek in Waterland een schippersdorp waar vele reders, rijke kooplieden en kapiteins kwamen wonen. Vandaag de dag is het echter een oase van rust door al het groen.  Het is een leuk dorp om te voet of per fiets te verkennen, maar ik raad je aan om daarnaast een bootje te huren en vanaf het water op ontdekking te gaan. Vanuit Broek in Waterland kun je zo het hele Waterland ontdekken via speciaal aangegeven vaarroutes.

Leuk weetje: Napoleon heeft Broek in Waterland bezocht en ging een kopje thee drinken met uitzicht over het Havenrak. Hij deed dit in de theekoepel van Cornelis Cornelisz Koker, die het theehuisje de ‘Chinese Tent’ liet bouwen in 1792.

Volop genieten aan de waterkant

Het Havenrak is het oude centrum van Broek in Waterland. In de lente en zomer zul je hier volop mensen zien kanoën, bootje varen, suppen en zwemmen. In de winter, als het genoeg heeft gevroren zal IJsclub Broek in Waterland ervoor zorgen dat er avontuurlijk geschaatst kan worden. En eerlijk is eerlijk, niets is zo leuk als op natuurijs schaatsen, toch?

  • Havenrak Broek aan Waterland Laag Holland
  • Marit op een ebike in Marken

2. Marken

Voor mij was het bezoek aan Marken als het uitpakken van een cadeau. Voorheen was Marken een eiland in het Markermeer, maar sinds 1957 is het een schiereiland die te bereiken is via een dijk. Je kunt dus makkelijk met de auto naar Marken, maar ik raad je aan om te fietsen. Maak je geen zorgen over tegenwind, tegenwoordig zijn er verschillende e-bikes waaruit je kunt kiezen om de reis naar Marken nét wat aangenamer te maken. Ik vond het in ieder geval heerlijk om over de dijk te fietsen, met de frisse wind in mijn gezicht en het zonnetje hoog aan de hemel. Met de fiets ben je niet afhankelijk van het openbaar vervoer en kun je het tempo zelf bepalen. Wel zo fijn, want de weg naar Marken toe is mooi en ik weet zeker dat je zult genieten van de omgeving!  

Idyllisch eiland

Wat mij meteen opviel was het authentieke karakter van Marken Oer-Hollandse pittoreske huizen in blauw en groen tinten met rode daken. De inwoners bouwden vroeger huizen op terpen, een kustmatige heuvel, tegen de regelmatige overstromingen waarmee zij te maken hadden. De huizen zijn omgeven door stukken grasland, die op hun beurt weer omgeven worden door water en mooie bruggetjes. Het is prachtig om te zien hoe huidige bewoners tradities in ere houden en liefde voor hun thuishaven uiten. Neem bijvoorbeeld Restaurant De Taanketel; de jongensdroom van de eigenaar is uitgekomen door hier een restaurant te openen.

Een uitstapje op Marken

Bezoek het Paard van Marken – een schitterende vuurtoren - voor het schieten van prachtige foto’s en om de Nederlandse omgeving goed in je op te nemen. Bij een bezoek aan Marken kan een bezoek aan het Paard van Marken niet ontbreken. Hierover meer in deze blog.

  • Schapen voor een huis in Marken, Laag Holland
  • Marit op de brug in Marken, Laag Holland

3. Monnickendam

Voor liefhebbers van Oudhollandse geschiedenis is Monnickendam genieten. Vanuit Marken kun je zo de veerboot pakken naar Monnickendam, een klein stadje met een grote geschiedenis. Begin met een wandeling door het historische centrum. Creëer je eigen wandelroute via de Grote- of Sint-Nicolaaskerk, de haven en zijn houten ophaalbrug en langs monumentale huizen.

De geschiedenis van Monnickendam

Door de gunstige ligging floreerde de scheepvaart en bijbehorende handel al vroeg in Monnickendam. Als kustplaats van de voormalige Zuiderzee en vlak bij de meren in het binnenland, was Monnickendam van economisch belang. Het was een gemoedelijke stad met een vrij groot inwonersaantal. Het precieze aantal blijft helaas een raadsel. Rond 1500 is de stad tot twee maal toe getroffen door fikse branden. De documenten uit die tijd zijn daarbij verloren gegaan.

Wil je meer weten over de historie van Waterland en Monnickendam? Bezoek dan het Waterlandsmuseum De Speeltoren. Leuk weetje: Het valste klokkenspel van Nederland bevindt zich in deze Speeltoren. De vijftien klokken dateren uit 1595 en zijn nooit vervangen. Ook benieuwd hoe dat klinkt?

  • Huisjes in Monnickendam Laag Holland

Handig om te weten

Bij een bezoek aan Laag Holland kan een overnachting eigenlijk niet ontbreken. Daarom heb ik wat leuke adresjes voor je verzameld. Plekken waar je volop kunt genieten midden in de prachtige natuur van dit gebied; om de historie van bovenstaande steden op je in te laten werken en tot rust te komen.

  • Bed & Beemster. Overnachten in een gerenoveerde woonwagen gelegen in Werelderfgoed De Beemster.
  • Juffertje in het Groen. Een Tiny-house voor vier personen gelegen in de natuur aan het NH-wandelpad. Ga vooral even lekker in bad, want het huisje beschikt over een buitenbad met weids uitzicht.
  • Midden in een natuurgebied, aan het einde van een doodlopende weg ligt vakantiehuis “De Smid”. Met de Eilandspolder om je heen kun je heerlijk wandelen. Wil je liever fietsen? Bij dit vakantiehuis komt een tandem fiets. Gegarandeerd genieten dus!  

Ik hoop je geïnspireerd te hebben met bovenstaande steden en overnachtingsmogelijkheden. Ken jij nog bijzondere pareltjes in Laag Holland die bijdragen aan een positieve impact op mens en plant? Deel ze dan op onze website of tag @Heyhoneyguide op Instagram.

Liefs,
Marit