Het land van de kersenbloesem, de rijzende zon, sprookjesachtige tuinen en smaakvolle visgerechten. Ik heb het natuurlijk over Japan. Een land dat bij menig reisfanaat hoog op het verlanglijstje staat. Zo ook bij mij, maar de komende tijd gaan we alles dichter bij huis zoeken. Daarom deel ik zes plekjes in Nederland waar je je alsnog een beetje in Japan waant.

Cultureel contrast

Een Japan-ervaring in Nederland lijkt wat onwaarschijnlijk, zeker als je bedenkt dat Japan qua cultuur het verst weg staat van onze eigen cultuur. Japan is erg eigenzinnig, omdat het altijd vrij geïsoleerd is geweest van de buitenwereld. Neem bijvoorbeeld de religie. Culturen in westerse landen zijn gebaseerd op Christelijke principes, maar Japan heeft een heel eigen religie, namelijk het Shintoïsme. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat in alles om je heen een ziel zit en dat je dus alles om je heen met respect moet behandelen. De essentie van de cultuur is harmonie en respect, en dat zie je bijvoorbeeld ook in het eten terug.

Daarom eten Japanners zoveel vis

Over eten gesproken, in Japan zijn ze daar heel trots op. Japans eten is gezond, de smaken zijn puur en ze hebben allerlei traditionele manieren om het op te dienen. Het hoofdingrediënt is vrijwel altijd rijst aangevuld met vis. Dit komt omdat Japan een eilandengroep is, dus aan vis geen gebrek. Het is zelfs heel lang verboden geweest om vlees te eten in Japan. Hierdoor worden de gerechten tot op de dag van vandaag nog steeds voor het grootste deel met vis bereid. 

1. ‘Japanse’ bloesem in de Kromme Rijnstreek

In de lente komt Japan en haar inwoners tot bloei. Het respect voor de natuur bereikt dan een hoogtepunt met het vieren van de wedergeboorte van Moeder Natuur. Ik heb het natuurlijk over de bloei van de wereldberoemde kersenbloesems. 

Dit spektakel van zeeën vol fleurige bloemen is gelukkig ook in Nederland te aanschouwen. Elk voorjaar verandert de Kromme Rijnstreek in een kleurige bloemenzee vol kersenbloesem, perenbloesem en appelbloesem. Jaarlijks organiseert de VVV het evenement Bloesemparade met fiets- en wandelroutes langs de kersenbloesems. Je kunt deze routes starten bij de VVV Wijk bij Duurstede en bij de VVV Houten. 

De bloesemperiode loopt langzaam op zijn einde, maar gelukkig kun je ook nog terecht in Japanse tuinen.

2. Japanse tuinen in Nederland

Balans en harmonie, dat zijn de belangrijkste elementen in een Japanse tuin. Want wanneer alles in de tuin perfect in balans is, kan de levensenergie, de ki, onverstoord stromen. Hierin zie je dus weer het Shintoïsme terug waarin harmonie van essentieel belang is. In 1900 reisden er voor het eerst westerlingen naar het voorheen geïsoleerde Japan. Zij waren zo onder de indruk van de tuinen dat ze dit idee naar Europa brachten. 

Dankzij hen kun je ook in Nederland door Japanse tuinen slenteren. Mijn favoriet is de Japanse tuin Landgoed Clingendael en wel door een bijzonder historisch tintje. Deze tuin stamt namelijk uit 1910 en is daarmee de enige Japanse tuin in Nederland uit die tijd. In 2001 werd deze zelfs benoemd tot Rijksmonument vanwege zijn historische waarde. Naast nog enkele andere Japanse tuinen vind je ook Japanse elementen terug in sommige kasteeltuinen. Kasteel Twickle heeft bijvoorbeeld twee bonsaiboompjes van 200 tot 250 jaar oud.

3. Ervaar ‘Japanse’ Onsen in Wellnessresort de Waterlelie

Japan is een vulkanische eilandengroep. Een fijne bijkomstigheid daarvan zijn de zogenaamde Onsen: warmwaterbronnen waar vulkanisch verwarmt water omhoog komt. Een duik in het warme water is niet alleen ontspannend, de mineralen in het water hebben ook een helende werking. Klinkt niet verkeerd, hè?

Gelukkig hebben we hier ook een variant van in eigen land. Bij Wellnessresort de Waterlelie kun je onbezorgd baden. Dit resort heeft als enige sauna in Nederland een Green Key Certificaat, een duurzaamheidscertificaat met hoge eisen. Via ingenieuze wijze minimaliseert De Waterlelie haar uitstoot en energieverbruik en verhoogt jouw saunaplezier. Neem een duik in het buitenbad of zweet de stress eruit in een van de sauna's. 

4. Bijzondere (vegan) sushi restaurants in Nederland

Als ik aan Japan denk, dan denk ik allereerst aan sushi. Eerlijk is eerlijk, voor de meest traditionele sushi ervaring zul je toch echt in Japan moeten zijn, zoals bijvoorbeeld op de Tsukiji vismarkt in Tokio. Maar in Nederland zijn de laatste jaren toch ook wel leuke concepten opgekomen omtrent dit geliefde gerecht. 


Een leuk initiatief vind ik bijvoorbeeld Plant Based Sushi waarbij er vegan sushi verkocht wordt op verschillende pop-up locaties in Amsterdam. Een ander sushi restaurant dat eruit springt voor mij is Sushi Morikawa. In Japan heb je natuurlijk verschillende soorten sushi, maar in Nederland kennen we vooral de sushi afkomstig uit de regio rond Tokio. De chef-kok bij Morikawa komt uit Osaka in Japan en maakt de speciale Hako Sushi uit de Osaka regio. Voor zover ik weet is Sushi Morikawa het enige restaurant in Nederland waar je dit soort sushi kunt proeven.

5. Zeewier plantages in Nederland

Ja, je leest het goed, zeewier. Ook heel belangrijk in Japan. In de zee die Japan omringt,  groeien meer dan honderden soorten zeewier en een groot deel hiervan wordt gebruikt in gerechten zoals koekjes, soep en natuurlijk sushi. Nederland ligt natuurlijk aan de Noordzee waarin ook verschillende zeewiersoorten te vinden zijn, hoewel zeewierkoekjes hier dan weer niet zo alledaags zijn. 

Maar zeewier is zo gek nog niet, vonden ook de oprichters van de zeewierboerderij Wildwier. Het is namelijk gezond, een goede vleesvervanger en daarom een erg duurzaam product. Bij Wildwier wordt het zeewier op kleine schaal met de hand geplukt waarbij er veel rekening wordt gehouden met de natuur. Ben je benieuwd hoe dit in z’n werk gaat? Wildwier organiseert excursies waarbij ze je meenemen op een wier-wandeling, afgesloten met een hapje zelfgemaakte vegetarische Wildwier sushi. 

6. Japanmuseum Sieboldhuis

Nog een bijzondere plek waar je Japan kunt ervaren is in het Japanmuseum Sieboldhuis in Leiden. Hier maak je kennis met de Japanse kunst, cultuur, natuur en wetenschap.

Stichting Japanmuseum SieboldHuis is opgericht in 1999 en in 2005 werd het bijbehorende museum geopend. In het Japanmuseum vind je zowel tijdelijke tentoonstellingen als een collectie van het met mooiste uit het vroegere en moderne Japan. Deze collectie bestaat uit museumstukken als prenten, keramieken, fossielen, munten en andere schatten. De arts Philipp Franz von Siebold heeft tussen 1823 en 1829 alles zelf verzameld in Japan. Bijzonder om eens rond te kijken als je je een middag in Japan wil wanen.

Om je te verwonderen, hoef je vaak niet ver weg te gaan, Nederland blijft mij verbazen. Zelfs nu een gedroomde reis naar Japan even op zich moet laten wachten, is er dichtbij huis toch genoeg bijzonders te vinden om deze reishonger voorlopig te stillen. 

Ga jij ook Japan ervaren in Nederland? Laat het ons weten via Instagram met de #heyhoneyguide of via @heyhoneyguide

 

Liefs, 
Laura