Op vakantie gaan brengt een hoop goede dingen met zich mee, maar inmiddels weten we ook dat bijna elke reis ook minder fijne gevolgen kan hebben voor de bestemming en onze aarde. Denk aan overvolle steden waar de bewoners nauwelijks nog normaal over straat kunnen of zeeën waar het koraal verdwijnt vanwege het grote aantal snorkelaars. Maar ook de enorme impact die we hebben op het gebied van CO2 uitstoot door ons reisgedrag.
Daarbij blijkt ook nog eens dat vakantie voor veel mensen hartstikke stressvol is. De meeste mensen komen niet eens uitgerust thuis van een vakantie. De hoogste tijd dus om ons reisgedrag eens goed onder de loep te nemen. Hoe kunnen we in de toekomst beter op vakantie gaan? Voor onszelf, en voor de wereld om ons heen.
Op vakantie ga je voor jezelf
Vaak nemen we niet altijd de tijd om goed na te denken over hoe we onze vrije tijd nu eigenlijk het liefst besteden. Ik heb gemerkt dat datzelfde ook voor onze vakanties geldt. Vaak doen we wat ons aangeraden wordt, door vrienden, blogs of reisgidsen. Of we doen de dingen waarvan we denken dat het hoort op de bestemming. Want, hoe kun je nou naar Parijs gaan en het Louvre niet bezoeken? Of in Thailand niet naar dat ene prachtige droomstrandje wat bij iedereen op de bucket list staat? Maar wat nou als je helemaal niet van musea of stranden houdt?
Waarom zou je niet doen waar jij zin in hebt, juist tijdens je vakantie. Al breng je de hele dag door met een boek op het terras en zie je verder niks van de omgeving, als jij het maar naar je zin hebt. Ik had tijdens vakanties vaak het gevoel dat ik bepaalde dingen echt niet kon missen. Want wat zouden mensen wel niet zeggen als ik niet bij het beroemdste highlight van een land was geweest? Tot ik me op een dag realiseerde hoe belachelijk dat idee is. Op vakantie ga je voor jezelf, en daarover hoef je tegenover niemand verantwoording af te leggen.
Minder druk op toeristische hotspots
Door hier meer over na te denken maak je niet alleen je eigen vakantie een stuk leuker, je zorgt er in veel gevallen ook nog eens voor dat je bijdraagt aan duurzamer toerisme. Druk van toerisme op bestemmingen, zoals in Venetië, Machu Picchu of Halong Bay het geval is, ontstaat namelijk doordat te veel mensen naar dezelfde plekken gaan.
Ondanks de drukte worden mensen aangetrokken tot deze bestemmingen doordat ze het gevoel krijgen deze gezien te moeten hebben. Via de media wordt een sprookjesachtige werkelijkheid gecreëerd, alsof dit stuk voor stuk verborgen paradijsjes zijn die je gezien móet hebben.
En als zoveel anderen het bezoeken, dan moet het wel de moeite waard zijn toch? Een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houdt. Toch vraag ik me af of iedereen die urenlang in de rij staat voor het Louvre nou echt zo geïnteresseerd is in de geschiedenis van Europese schilderkunst.
Het kan toch niet zo zijn dat we allemaal precies hetzelfde leuk vinden om te doen? Bedenk eens welke dingen jij echt leuk vindt om te doen. Zo kun je een deel van de grote trekpleisters misschien wel inruilen voor het ontdekken van verborgen pareltjes die beter passen bij jouw interesses. Als we dit allemaal doen, neemt automatisch ook de druk op de meest toeristische hotspots af waardoor anderen er weer meer van kunnen genieten.
Op zoek naar alternatieven in de buurt
Voor veel van de dingen die we leuk vinden om te doen, hoeven we helemaal niet zo ver te reizen als we in eerste instantie denken. Ook Nederland en omliggende landen zijn rijk aan prachtige natuurgebieden, gezellige steden en mooie stranden.
Door bestemmingen dichterbij Nederland uit te kiezen, bespaar je een hoop gedoe en reistijd. Deze zijn vaak makkelijk met de auto of trein te bereiken. En dit is ook nog eens veel beter voor het milieu. Wist je dat een vliegreis het milieu 7 tot 11 keer meer belast als dezelfde reis per trein? En 2 tot 4 keer meer als dezelfde reis per auto?
Wil je het helemaal goed doen op dat gebied, denk dan ook eens aan een ‘staycation’. Een staycation geeft je de kans om allerlei nieuwe plekken dichtbij huis te ontdekken. Zonder inpakstress en zonder hoge reis-en overnachtingskosten. En aan het einde van de dag slaap je gewoon lekker in je eigen vertrouwde bed. Toch liever ergens anders slapen, wat dacht je van overnachten op een van deze microcampings of deze bijzondere natuurhuisjes in Nederland?
Steun lokale ondernemers
De algemene gedachte is dat toerisme goed is voor de economie van een bestemming. En wat goed is voor de economie steunt indirect ook de mensen die er wonen. Maar de vraag is, wie profiteert er nou eigenlijk van onze uitgaven tijdens een vakantie? Meestal zijn dat juist niet de kleine ondernemers die een plek zo tof en uniek maken.
Veel organisaties binnen de reissector zijn onderdeel van een grotere keten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld restaurants, cafés en winkels. Hierdoor komt veel van het geld dat jij uitgeeft tijdens je vakantie niet op de bestemming terecht maar bij grote partijen die soms zelfs aan de andere kant van de wereld de touwtjes in handen hebben.
Daarom is het zo belangrijk dat we aandacht hebben voor lokale ondernemers tijdens je vakantie. Slaap bijvoorbeeld in een kleinschalige bed & breakfast, bij een lokale boer op het land of in een leuk boutique hotel. Ook wat betreft eten, drinken en activiteiten kun je ervoor kiezen om dit bij lokale initiatieven te doen. Op die manier komt jouw geld daadwerkelijk bij de mensen terecht die dit het hardst nodig hebben. Daarbij heb je ook nog eens een veel leukere ervaring doordat je nieuwe dingen ontdekt. In plaats van dat je koffie drinkt bij dezelfde keten als bij jouw thuis om de hoek.
Hoe ziet jouw volgende vakantie eruit?
Genoeg mogelijkheden dus om je vakantie anders in te richten op basis van wat jij écht leuk vindt. Dus, hoe gaat jouw volgende vakantie eruit zien? Ga je voor een vakantie dichtbij huis of ga je misschien zelfs wel een keer een thuisvakantie proberen? Kies je voor lokaal en kleinschalig? Voorop staat dat jij het naar je zin hebt. En met deze tips zorg je daarmee ook nog eens voor duurzamere toerisme. Win-win toch?
Liefs,
Shirley
Shirley Nieuwland is bezig met een Ph.D onderzoek op het gebied van duurzaam toerisme en verbindt daarnaast haar onderzoek en persoonlijke reiservaringen op haar platform Paradise Found.