Nu de lente er weer aankomt denk ik er steeds vaker aan om van een weekendje Zeeland te gaan genieten. Een naar mijn idee over het hoofd gezien stukje Nederland met maar liefst 650 kilometer aan kronkelende kustlijnen, dijken, duinen en stranden. Ja, breng mij maar naar Zoutelande, zoals BLØF zingt. Of wat dacht je van Vlissingen, Terneuzen of Breskens? Ik inspireer je graag vijf activiteiten voor een onvergetelijke staycation in Zeeland.
1. De parelroutes - wandel dwars door Zeeland
De parelroutes vertellen het verhaal van Zeeland. Deze provincie is als een oester vol verborgen parels, welke je op verschillende wandelpaden kunt ontdekken. Via een app beleef je een interactieve wandeling. Elke route staat in het teken van een bepaald onderwerp, van duurzaamheid tot kunst en van verbinding tot geschiedenis. Op de Parelroute 'Tranen' leer je bijvoorbeeld meer over de watersnoodramp in 1953 en op de route door Zierikzee duik je in het uitgebreide verleden van de stad.
Op de route door Domburg treed je in de voetsporen van een aantal grote schilders. Het schijnt dat het bijzondere Zeeuwse licht kunstenaars als Mondriaan en Toorop naar deze stad leidde. Dat licht wil ik zelf ook wel eens zien! Net zoals de shetlandpony's in Nationaal Park Oosterschelde, waar ook een van de parelroutes doorheen loopt. Een ding is zeker: mijn wandelschoenen gaan in ieder geval mee naar Zeeland.
Voor een overzicht van alle parelroutes kun je een kijkje nemen op de website van VVV Zeeland. Je kunt ze downloaden in de Zeeland app of haal een Parelroute kaartje bij een van de VVV inspiratiepunten.
2. Fietstour langs de Westerschelde - ontdek de kust fietspaden
Een andere activiteit op mijn lijstje voor een staycation in Zeeland is een fietstour langs de Westerschelde. Hier fiets je over de kust fietspaden, pal langs het water. Op het fietspad tussen Breskens en Terneuzen rij je door pittoreske dorpjes en zie je vanaf de fiets zeeschepen voorbij varen. De tocht is maar liefst 34 kilometer lang waarbij je hele stukken langs water en door polders rijdt en veel bijzondere pareltjes tegen komt.
Wat dacht je bijvoorbeeld van de Braakmanpolder. Deze voormalige zeearm werd in 1952 ingepolderd en zo ontstond een van de jongste polders van Zeeuws-Vlaanderen. Sindsdien is dit een prachtig natuurgebied met groene loofbossen, kleurige bloemenweides en de bijzondere Braakmankreek.
Tijdens de fietstocht kun je een klein afstekertje landinwaarts maken naar IJzendijke, een pittoresk dorpje met karakteristieke gebouwen en een sfeervolle markt. Voor de geschiedenis fans onder ons is een bezoekje aan Museum Het Bolwerk zeker interessant. Hier word je bijgepraat over de unieke verdedigingswerken van de Staats Spaanse Linies en andere verdedigingstechnieken die het gebied hebben getekend door de jaren heen. Het museum en het gebied eromheen geeft een uniek kijkje in een groot deel van de ontstaansgeschiedenis van Nederland die hier nog goed te zien en te voelen is.
3. Slapen aan de kust - De golven als nachtmuziek
Zeeland zou Zeeland niet zijn als er niet altijd ergens water in de buurt is. Het lijkt me heerlijk om wakker te worden in de zilte zeelucht en om in slaap te vallen met het geluid van brekende golven en een ruisende zee. Dat is wel iets anders dan de geluiden van de snelweg achter mijn huis.
Bij Zandpaviljoen Pier 7 in Vlissingen sussen de golven je in slaap. Dichterbij het water slapen dan hier kan bijna niet. Het strandpaviljoen werd in 2019 uitgeroepen tot Meest Duurzame Strandpaviljoen van Nederland. Dankzij moderne technieken wordt het warmte- en lichtgebruik hier super efficiënt geregeld en hiervoor heeft Zandpaviljoen Pier 7 een gouden Green Key certificaat ontvangen. Overnachten direct aan het strand met een duurzaam tintje: ik ben enthousiast!
Zeeland is ook de ideale plek voor een back to nature ervaring, want aan schitterende natuur is hier geen gebrek. Oké, Lief Huisje ligt niet aan zee, maar ook hier kun je goed uitwaaien en ben je omringd door natuur. En de naam zegt het al, het huisje is lief. Met een interieur vol tweedehands spullen is het een knus verblijf midden in het groen.
Of wat dacht je van de Campspace van Joel? Op een Campspace kampeer je bij mensen in hun achtertuin en de achtertuin van Joel is wel heel rustgevend. Ik zie mezelf al mijn tentje opzetten tussen de kippen en de schapen. Vanuit de schuur verkoopt Joel tweedehands boeken voor als je nog wat leesvoer kunt gebruiken tijdens je staycation in Zeeland. Kortom, een fijne plek om tot rust te komen.
4. Strandjutten - ga op schattenjacht
Een van mijn mooiste herinneringen aan vroeger zijn de bezoekjes aan het strand met mijn opa en oma. Elke keer weer kwam ik thuis met emmertjes vol schelpen en andere bijzondere vondsten. Maar je hoeft geen kind te zijn om op zoek te gaan naar schatten op het strand. Strandjutten kan nog steeds en het lijkt dan ook een steeds populairdere activiteit te worden. En het leuke is, het kan overal waar een strand is. In Zeeland is er een aantal stranden waar je door de gunstige stromingen grote kans maakt op het vinden van bijzondere schatten uit de zee.
De Kaloot - het strand bij Ritthem - is hier één van. Bij een gunstige windrichting zijn hier regelmatig haaientanden en andere bijzondere objecten te vinden. Een andere bekende spot om zeeschatten te vinden is op de stranden tussen Cadzand en Breskens. Ook hier spoelen regelmatig bijzondere schelpen, zeesterren en zelfs prehistorische vondsten aan. In een interview op de website van VVV Zeeland vertelt boswachter Paul Begijn meer over het strandjutten in Zeeland.
5. Voetvissen - pêche à pied à la Zeeland
Als voetvissen je niet direct iets zegt, ben je niet de enige, ik moest dit ook even opzoeken. Het woord voetvissen is vrij vertaald van de Franse term ‘pêche à pied’, wat slaat op het zelf zoeken van schaal- en schelpdieren langs de kust. Verser dan dit ga je je mosselen en andere schaaldieren niet vinden en daarom is het razend populair op verschillende plekken in Frankrijk. Maar om voetvissen zelf eens te ervaren, hoef je Nederland helemaal niet uit. Onze Zeeuwse kust leent er zich net zo goed voor.
En dat is dan wel weer uniek want Zeeland is vrijwel de enige plek in Nederland waar je deze bijzondere bezigheid kunt ervaren. Yrseke is een bekende plek om te voetvissen. Je kunt hier zelf op pad gaan voor het plukken en rapen van bijvoorbeeld mossels, kokkels, oesters en venusschelpen. Deze laatste zijn bekend van de pasta ‘alle vongole’. Goed om te weten: Je mag per etmaal maximaal 10 kilo aan schelpen mag meenemen voor eigen gebruik, zodat het de natuur geen schade aanbrengt.
Meer weten over het rapen van eetbare zeeschatten? Honeyguide Laura tipt je in dit blog waar je het beste oesters kunt plukken in Nederland.
Ik kan niet wachten om deze interessante provincie te gaan proeven. Hopelijk heb ik je kunnen inspireren voor een fijne staycation in het mooie Zeeland komend seizoen. Veel plezier!
Liefs,
Laura