Met haar middeleeuwse huizen, sprookjesachtige straatjes en fraaie doorkijkjes zijn er mogelijkheden te over om Amersfoort vast te leggen in plakboekwaardige kiekjes. Om zeker te zijn dat je geen enkel fotogeniek pareltje mist, is de fotoroute in het leven geroepen die je langs de mooiste plekjes in de stad leidt. Gewapend met het informatieboekje van het toeristeninformatiepunt en natuurlijk onze camera, gaan we op pad.
De Amersfoortse Kei
We starten de route bij een belangrijk punt, namelijk de Amersfoortse Kei. Een monument dat je zonder aanwijzingen zomaar over het hoofd zou kunnen zien. Gelukkig verschaft het informatieboekje ons wat meer kennis over de kei, die een belangrijk onderdeel van de Amersfoortse identiteit blijkt te zijn.
Een paar honderd jaar geleden, in 1661 om precies te zijn, belandde de kei dankzij een weddenschap in Amersfoort. Het was Jonkheer Everhard Meyster die de zwerfkei aantrof op de Leusderhei. Inzet van de weddenschap, die de jonkheer dapper aanvaardde, was om het gevaarte van ruim 7000 kilo naar het centrum van de stad te brengen. Met de hulp van zo’n 400 Amersfoorters werd het huzarenstukje tot een goed einde gebracht. Na een kort moment van grote trots werd de kei uit gêne begraven omdat de actie ervoor zorgde dat buitenstaanders de spot dreven met Amersfoort. In 1903 groeven de Amersfoorters de kei weer op en doopte deze met terugwerkende kracht om tot het symbool van de trots van de stad. Tot op de dag van vandaag wordt Amersfoort daarom liefkozend ‘de Keistad’ genoemd en de inwoners ‘de keitrekkers’.
Monnikendam & Middeleeuwse Muurhuizen
Wandelend richting het volgende punt van de route lopen we langs schitterende huizen met tuinen vol stokrozen en andere bloemenpracht. Dat Amersfoort een fotogenieke stad is, blijkt uit elk aspect van de route. En we zijn nog maar net begonnen. Recht voor ons doemt een toren met rode accenten op: een onderdeel van de Monnikendam weet ons informatieboekje te vertellen. Deze waterpoort werd rond het jaar 1300 gebouwd en diende lange tijd als tweede stadsmuur. Wanneer je eroverheen loopt zie je het water van de Heiligenbergerbeek de binnenstad instromen. Een zeer idyllisch gezicht.
De fotoroute leidt ons verder langs grachtjes met statige huizen, sierlijke treurwilgen en nog meer pareltjes leidt zoals het Huis met de Paarse Ramen en de Dievenpoort. Wanneer we een hoekje omgaan richting de zogeheten Muurhuizen wanen we ons plotseling een paar honderd jaar terug in de tijd. De kenmerkende bebouwing in deze buurt stamt uit de tijd dat Amersfoort begon uit te breiden dankzij snelle economische groei. De oude stadsmuur werd afgebroken en met het vrijgekomen materiaal bouwde men nieuwe huizen langs de lijn waar de stadsmuur ooit had gestaan. De huizen en straatjes uit die tijd zijn hier zo goed in tact gebleven, dat de geschiedenis weer tot leven lijkt te komen. Achter elke bocht schuilt weer een mooi straatje met middeleeuwse huisjes, fleurige stokrozen en verrassende doorkijkjes. De SD kaart van onze camera wordt hier aardig vol geschoten.
Koppelpoort en omgeving
We steken een smal steegje door en komen uit op Hof, het grootste plein van de Amersfoortse binnenstad waar het gezellig zitten is dankzij de talrijke cafés en restaurants. De monumentale Sint Joriskerk torent boven het plein uit wat voor een schitterend totaalplaatje zorgt. Via Havik, de oudste gracht van Amersfoort, lopen we richting de welbekende Koppelpoort. Onderweg staan we geregeld stil om de muurgedichten te lezen die in een aantal Amersfoortse straten onderdeel van het straatbeeld zijn dankzij het project ‘Bewonderde woorden’ van stadsdichter Nynke Geertsma.
We naderen de Koppelpoort. Dit bouwwerk was onderdeel van de tweede stadsmuur en deed zowel dienst als landpoort en als waterpoort, een uniek fenomeen in Nederland. Onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort kun je een rondleiding krijgen door de Koppelpoort waarbij een kijkje op de top is inbegrepen. Zo heb je aan de ene kant uitzicht op stadsmuseum Flehite en de punt van de Onze Lieve Vrouwetoren en zie je aan de andere kant de moderne Eemhaven waar het een levendig komen en gaan is van allerlei bootjes.
Zijstraatjes van de Langestraat
De langste winkelstraat van Amersfoort – de Langestraat – is ook onderdeel van de fotoroute. De historische panden langs deze straat zijn veelal gevuld met bekende winkelketens. We besluiten om een zijstraatje in te duiken en komen terecht in de Krommestraat. Dit zijstraatje wordt “het leukste straatje van Amersfoort” genoemd vanwege alle kleinschalige winkeltjes en horecagelegenheden die hier gevestigd zijn. Voor een echt goed kopje koffie en de lekkerste appeltaart van Amersfoort strijken wij neer bij Coffee Corazon. De koffie wordt hier vers gemalen, alle taarten worden zelf gebakken en de meeste gerechten op de uitgebreide menukaart zijn biologisch. Ook de muur met bakken vol thee is erg indrukwekkend. Wanneer je hier thee bestelt mag je het smaakje zelf uitkiezen, en dat valt nog niet mee met zoveel opties.
Iets verderop in de straat zit de bijbehorende Corazon Bakery voor een kopje koffie en wat lekkers on the go. De rest van de Krommestraat is gevuld met eigenzinnige winkeltjes en restaurantjes. We kunnen het dan ook niet laten om de straat wat verder in te lopen en een kijkje te nemen bij winkels als Tara-Boeddha waar je terecht kunt voor allerlei originele cadeautjes, sieraden en edelstenen.
Onze Lieve Vrouwetoren
Ondanks de inmiddels protesterende batterij van onze camera besluiten we nog een bezoekje te brengen aan de Onze Lieve Vrouwetoren en het Lieve Vrouwekerkhof. Deze bezienswaardigheden overslaan is geen optie tijdens een wandeling door Amersfoort. De kerktoren, die fier boven de stad uitsteekt, leidt ons de weg. De toren is een bekend symbool van de stad en wordt ook wel de Lange Jan genoemd vanwege de hoogte van maar liefst 98 meter. Het Lieve Vrouwekerkhof onder de toren is - anders dan de naam wellicht doet vermoeden - dé plek voor een drankje op een van de terrasjes en daarnaast ook het toneel voor verschillende evenementen zoals de traditionele bloemenmarkt op vrijdag.
Vergeet ook hier weer niet een van de charmante zijstraatje in te lopen. De prachtige pandjes waar met name horeca in gevestigd is, zijn ook zeker een foto waard. Het is de sfeervolle Long John’s pub waar wij uiteindelijk voldaan neerploffen in de bijbehorende tuin. Het is zeer goed toeven hier in het Krankelendenplantsoen waar we al nippend aan een biertje nagenieten van een bijzondere dag in de maar al te fotogenieke Keienstad.
Wil je graag meer inspiratie opdoen voor een bezoek aan Amersfoort? De bestemmingsgids van Amersfoort staat ook vol verborgen parels en bijzondere belevenissen.
Liefs,
Laura