Met uitzicht op uitgestrekte wijngaarden, al nippend aan een goed glas wijn, zittend op een heerlijk terrasje. Bij dit soort taferelen denk ik meteen aan een land als Frankrijk, maar niets is minder waar. Op slechts een paar uur rijden van huis, bevind ik mezelf zomaar in deze setting. Op het panoramische terras van Domein Holset in Zuid-Limburg om precies te zijn.
Het blijft genieten om Zuid-Limburg in te rijden. Dit is dat stukje Nederland waar je moeiteloos het vakantiegevoel te pakken krijgt, zonder ook maar één landsgrens over te steken. En zeker in tijden van corona, is dat een enorme pré. Dit weekend mogen mijn vriend en ik weer richting het mooie zuiden voor een overnachting bij Domein Holset, een Limburgse wijngaard met bed & breakfast. En deze combinatie, doet ons nu al deugd.
Domein Holset - Bruisend middelpunt van het dorp
Holset is een dorpje in het uiterste zuiden van Limburg, onderdeel van de gemeente Vaals. Het dorp telt een bescheiden 160 inwoners en is prachtig gelegen op een heuvelrug waardoor het dé uitvalsbasis is voor fiets- en wandelliefhebbers. Tegenover de kerk bij de dorpskern vinden we Domein Holset. Over het grindpad lopen we het charmante gebouw uit 1890 tegemoet. Ooit was dit een boerderij, tegenwoordig een mooi gerenoveerd pand waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.
Eenmaal in het pand, geven we onze ogen de kost. In de vroegere stal is nu de winkel en een gezellig proeflokaal gemaakt. Aan de achterkant enorme glazen deuren met daarachter een uitzicht over het Limburgse heuvellandschap waar je u tegen zegt. Eigenaar Erik knapte het pand in de afgelopen jaren helemaal op en werd verliefd op dit uitzicht. Ik snap hem direct. Hij wilde dat de enorme glazen deuren zouden dienen als een soort poort naar rust en weidsheid. Nou, dat is aardig gelukt!
Bij het renoveren van het pand, werd duurzaamheid de rode draad. Zo werd er in het ontwerp ruimte gemaakt voor een warmtepomp, zonnepanelen met zonnecollectoren en een plek om regenwater op te vangen zodat dit hergebruikt kan worden. Vanuit het verduurzamen van het pand, werd ook het land eromheen verduurzaamd. Oorspronkelijk lagen er maïsvelden rondom de oude boerderij, maar deze hebben een cyclus van slechts één jaar. Dat moet beter kunnen, dacht Erik.
Mousserende wijnen uit eigen gaard - Van maïsveld tot wijngaard
Zo ontstond het idee om een wijngaard aan te leggen met nieuwe, duurzamere druivenrassen. Daarbij kun je van elke druivenstok wel 50 jaar lang wijn maken. Dat is wel even wat anders dan de eenjarige cyclus van maïs.
In 2009 werden de eerste druivenstokken geplant op 0,4 hectare grond. Drie jaar later was de Limburgse wijngaard uitgebreid naar een grootte van zes hectare en nog eens twee jaar later konden de eerste flessen wijn uit de wijngaard verkocht worden. Inmiddels produceert Domein Holset zo’n 25.000 flessen wijn per jaar. Mousserende witte wijn, om precies te zijn. Dé expertise van Domein Holset.
We mogen direct doorlopen naar het terras waar vanaf je een weids uitzicht hebt op het omliggende landschap. Hier wil ik best een paar uurtjes dromerig op een bankje zitten. Er wordt een welkomstdrankje voor ons neergezet: Bruut uit eigen wijngaard. De frisse smaak en de zachte bubbels in het glas, verrassen ons. Zoveel verschillende smaken niveaus proefde ik niet eerder terug in een wijn. Alle wijnen van Domein Holset worden duidelijk met veel aandacht gemaakt en hoe cliché het ook klinkt: dat proef je!
De wijngaard van Domein Holset - Struinen tussen de druiven
We worden meegenomen op een tour door de wijngaard, want dat is immers de plek waar het allemaal gebeurt. De Limburgse wijngaard van Domein Holset strekt zich ver uit over de groene heuvelrug. Het is een romantisch gezicht. Aandachtig lees ik de bordjes bij de druivenstokken: Johanniter, Cabernet Blanc, Souvignier Gris en Chardonnay zijn de druivenrassen die hier verbouwd worden en waar ze bij Domein Holset de lekkerste mousserende wijnen van maken.
Vrijwel al het werk in de wijngaard wordt met de hand gedaan. Een enthousiaste groep vrijwilligers helpt wekelijks mee met het vaste onderhoud. Van half september tot eind oktober zijn de druiven klaar om geplukt te worden. Het plukken is een secuur werkje dat je met de nodige aandacht moet doen. Ach ja, met dit uitzicht erbij kan ik me voorstellen dat dit werk bijna meditatief aanvoelt. Vervolgens kun je van elke druivenstok ongeveer één fles wijn maken. Als ik zo eens om me heen kijk besef ik dat ik tussen een heuse levensvoorraad aan wijn sta.
De smaken van Domein Holset - Wijnproeven voor beginners
Tijd voor een proeverij! Ik kan niet wachten om de smaken van Domein Holset verder te ontdekken. We krijgen de drie mousserende wijnen ingeschonken die Domein Holset nu verkoopt: de Bruut, de Prins en de Dame. Nou kan wijnproeven best lastig zijn: het exact definiëren van smaken is een echte sport. Gelukkig heeft Domein Holset een smakenkaart voor ons, waarop je gemakkelijk ziet welke smaken je terug kunt proeven en hoe je deze vervolgens omschrijft. Zo voelen we ons echte fijnproevers terwijl we nippen aan de frisse, mousserende wijnen die ingeschonken worden.
De wijnen worden gemaakt met de zogeheten 'methode tradtionelle'. Dit betekent dat de wijnen na het gebruikelijke productieproces nog een proces doorlopen van een tweede gisting in de fles. Hierdoor ontstaan er op natuurlijk wijze bubbels, wat zorgt voor mousserende wijnen van hoge kwaliteit. Een kleurrijk bord laat ons het hele proces zien van wijngaard tot fles. Voor het maken een goede wijn is geduld, toewijding en een vleugje liefde vereist. De Dame heeft bijvoorbeeld 24 maanden gerijpt tegenover de Prins, die wel 36 maanden heeft gerijpt. Het is bijzonder om te merken wat dit met de smaak doet.
Ben je zelf benieuwd naar de wijnen? Je kunt dagelijks om 15.00 uur aansluiten bij een rondleiding door de Limburgse wijngaard en tussen 12.00 en 18.00 uur is het terras geopend voor een proeverij of gewoon een glaasje wijn tussendoor. In de winkel kun je de wijnen vervolgens kopen zodat je er thuis verder van kunt genieten.
Overnachten op het Wijndomein - We gaan nog niet naar huis...
Gelukkig mogen we nog even blijven: bij Domein Holset kun je ook blijven slapen in de bed & breakfast. Je vindt hier zeven unieke themakamers, twee ruime studio's en een vakantiehuisje. Allen even smaakvol ingericht en met de wijngaard als achtertuin. Wij slapen in de kamer ‘de Oester’. Geïnspireerd op dit schaaldier, lijkt de kamer op het eerste gezicht sober en minimalistisch, maar hoe langer je kijkt, hoe meer verrassende elementen je ontdekt. De douche met de kleurrijke tegelmuur steelt de show en ook de glinsterende schelpenstukjes in de muren doen ons verwonderen.
Wanneer de avond valt, duiken we nog even de tuin in. De schemerige wijngaard in het Limburgse landschap zorgt voor mooie uitzichten. ‘s Avonds relaxen we in de gezamenlijke woonkamer, waar je thee, koffie en andere versnaperingen kunt pakken voor een late night snack.
Na een heerlijke nacht in ons riante tweepersoonsbed, gaat de wekker om zes uur. Zou er een mooie zonsopkomst zijn? Ik glip onze kamer uit richting de woonkamer, vanaf hier stap je zo de tuin in. Zodra ik mijn hoofd om de hoek steek, zie ik dat ons vroege opstaan 100% wordt beloond. Flarden mist hangen als een sluier door het dal en het Limburgse heuvellandschap dat zich uitstrekt achter Domein Holset, hult zich in de gouden stralen van de zonsopkomst.
Een paar uur later kunnen we aanschuiven bij het ontbijt op het terras. Veel producten zijn zelf gemaakt en komen uit de moestuin van Domein Holset. Daarnaast krijgen we een glaasje vers perensap uit eigen boomgaard. Een beter begin van de dag hadden we niet kunnen wensen.
Activiteiten in de omgeving - Om de wijnreis compleet te maken
In de omgeving van Domein Holset is genoeg te doen om onze Nederlandse wijnreis nog beter te maken. Zo kun je bijvoorbeeld langsgaan bij Wijngaard St. Martinus in Vijlen. Bij deze wijngaard staan duurzaamheid en innovatie in het productieproces centraal. Het resultaat? Allerlei bijzondere, smaakvolle wijnen waar je vast en zeker een glaasje van wil proberen. Er zijn verschillende excursies en proeverijen te boeken en wanneer je je verder wilt verdiepen zijn er zelfs masterclasses te volgen en plukevenementen bij te wonen.
Een andere leuke activiteit in de omgeving is het wandelen van de zogenaamde Routes des Vins. Deze wijnroutes brengen je langs allerlei wijngaarden in Zuid-Limburg terwijl informatieborden langs de weg je bijpraten over de wijnbouw in de regio. In totaal zijn er vier wijnroutes te vinden. We kozen voor de route bij Wahlwiller-Eys van 10 kilometer. Bereid je voor op wat pittige kuitenbijters. Maar geloof me, het uitzicht vanaf de heuvels maakt een hele hoop goed.
Nog bruisend van deze wijnreis door Limburg, rijden we weer richting het noorden.Thuis voelde dit weekend aangenaam ver weg. Dankzij plekken als Domein Holset hoef je zelfs voor een wijnreis Nederland niet persé meer uit. Een plezierig inzicht dat ons vast nog wel vaker in de auto doet stappen. Terug naar het stukje Frankrijk in ons eigen land.
Liefs,