Aken (of Aachen in het Duits) is een bruisende studentenstad. Het is dan ook de perfecte bestemming voor een stedentrip in Duitsland net over de grens. Honeyguide Alea Sophie neemt je mee over de grens naar Aken en geeft tips wat er allemaal te doen is.
Op stedentrip net over de grens
Vanuit Maastricht ben je in nog geen uurtje in Aken, een stad met een duizend jaar oude geschiedenis. Al in de tijd van de Romeinen was Aquae Granni een populaire plek vanwege de thermaalbaden. Ook vandaag kun je er nog lekker wellnessen. Maar ik ken Aachen vooral als geliefde studentenstad, zeker omdat een aantal van mijn vrienden er gestudeerd heeft. Ik vroeg hen naar hun favoriete plekjes en welke belevenissen in Aken je echt niet mag missen.
Wandelroute “Der Weiße Weg” - Van Kerkrade naar Aken
Onder de honeyguides zijn een aantal wandelfanaten die deze wandelroute van 24km wel aan zouden durven. Jij ook? De Witte Weg leidt je van Kerkrade naar Aken langs kleine beekjes, korenbloemvelden, eeuwenoude ruïnes en schattige dorpsgezichten. Voor paardenliefhebbers is Aken natuurlijk een begrip en een groot deel van de route loopt dan ook door het Pferdelandschaftspark waar veel stoeterijen gevestigd zijn. Aan het einde beklim je de 224 meter hoge Lousberg. Dan mag je moe maar voldaan neerploffen in de hangmatten en genieten van het uitgestrekte uitzicht.
Velocity Aachen - Aken ontdekken op de elektrische fiets
Je hebt geen zin om de 24 kilometer te gaan wandelen? Dan kun je de route natuurlijk ook fietsen (en dat elektrisch!). Hiervoor huur je in Kerkrade met de Velocity app een e-bike. Dit kost €1,50 per half uur.
In Aken zijn er over de hele stad punten waar je de fietsen kunt ophalen en weer in kunt leveren. Dit is heel handig als je even een andere wijk wilt ontdekken of even de stad uit wilt. Zo fiets je bijvoorbeeld even over de grens naar Vaals. Loop vanuit daar nog zo’n 2 kilometer tot het drielandenpunt waar je met twee stappen een reis van Nederlands via Duitsland naar België kunt maken.
Café Juli - Carte à la bio
Café Juli is het eerste gecertificeerde biologische café van Aken. Eigenaresse Alex tovert met biologische en waar mogelijk regionale ingrediënten de lekkerste hartige gerechten en zoete gebakjes op tafel. Daarnaast is zij ook gecertificeerde diëtiste. Voor een mens met een hele waslijst aan intoleranties zoals ikzelf is dit een geschenk uit de hemel. Ze heeft een uitgebreide ontbijtkaart waarvan ze alles zowel gluten- als ook lactosevrij kan bereiden. Gezond en (h)eerlijk eten in de knusse sfeer van haar huiskamercafé.
Biomarkt bij de Dom - Elke zaterdag
In de schaduw van de twaalfhonderd jaar oude Dom vindt elke zaterdag van 9 tot 14 uur de biologische en regionale weekmarkt van Aken plaats. Hier koop je verse groente en fruit, vis en vlees en je vindt er kruiden en bloemen. Bonustip: gun jezelf een kopje “blije” koffie van het mobiele Café Helmut. In de tot café omgebouwde Piaggio APE uit het jaar 1968 maken de baristas de lekkerste koffiecreaties van biologische koffie.
Daarna moet je zeker ook een kijkje nemen in de Dom, die meer dan duizend jaar geleden is gebouwd door Karel de Grote. Als pubermeisje wist ik het tijdens het verplichte schoolreisje niet te waarderen zoals ik dat nu zou doen. Nu staat het gegarandeerd op mijn must-do lijstje voor in Aken.
Gut Paulinenwäldchen - Biologische boerderij
Op de markt bij de Dom kun je bij de kraam van Gut Paulinenwäldchen biologisch geteelde groenten kopen. Kruiden, sla, wortel, courgette, selderij, rode biet en ga zo maar door. Het aanbod wisselt per seizoen en komt allemaal uit eigen productie.
Ook de wandelroute brengt je langs de boerderij. In de boerderijwinkel kun je niet alleen groenten kopen, maar ook vlees en kaas uit eigen productie en andere andere biologische producten behoren tot het aanbod.
Restaurant Pfannenzauber - Voor vegaliefhebbers
Op de uitgebreide menukaart van Pfannenzauber staan typische vleesgerechten zoals pizza, kebab en burgers - maar dan 100% vegan. Ze letten echt op elk klein detail om zo verantwoord mogelijk de lekkerste gerechten op tafel te zetten. Altijd plantbased en waar mogelijk met fairtrade, biologische en regionale ingrediënten. Ook wordt er getracht een zo klein mogelijke CO2-voetafdruk te hebben en vermijden ze het maken van onnodig afval.
Daarnaast staan ze ook voor sociale duurzaamheid: Bij Pfannenzauber kunnen opkomende kunstenaars hun werk tentoonstellen en er is een plek gecreeërd waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag kunnen. Ook worden er op dit moment legostenen ingezameld om een ramp te bouwen en zo het restaurant rolstoelvriendelijk te kunnen maken.
Auguste im Bade - Zero waste voor je badkamer
Uit mijn eerste blog over mijn eigen stadje Kleef weet je misschien dat ik fan ben van zero waste winkels. Ik probeer een minimalistische leefwijze te volgen en alles weg te laten wat niks toevoegt. En zoals Auguste im Bade laat zien, voegen verpakking inderdaad vaak helemaal niks toe.
In deze zero waste winkel krijg je onverpakte producten voor je badkamer, zoals vaste shampoo, zeep of tandpasta. De producten bevatten alleen natuurlijke ingrediënten en geen onnodige troep zoals microplastic en chemicaliën dus.
Hubert + Therese - Fair organic fashion
Vlakbij de Dom vind je deze klein, maar fijne winkel. Naast Duitse Fair Fashion merken zoals Armedangels, Blutsgeschwister, DAWN en Wunderwerk hebben ze ook internationale brands zoals A-dam uit (uiteraard) Amsterdam en Knowledge Cotton uit Denemarken. De winkel van Hubert + Therese oogt minimalistisch en de kleding is op kleur gesorteerd (waar ik dan weer erg blij van word).
Heb je thuis nog oude spijkerbroeken liggen? Neem deze dan mee en lever ze bij Hubert + Therese in. Hieruit maakt Blue Loop weer nieuwe kledingstukken. Zo krijgen jouw oude broeken nog een tweede leven.
Katzencafé Milou - Voor catlovers en koffielovers
Ook al ben ik zelf niet bepaald een kattenmens, deze plek zou ik zeker niet overslaan. Hier knuffel je niet alleen met vier fluffy pluizenbolletjes, maar geniet je ook van de lekkerste vegetarische en vegane gerechten. Daarnaast serveren ze ook echt heel goede koffie.
Eigenaresse Miriam heeft Balu, Ruby, Klik en Milo uit het dierenasiel. In het café leven ze een heerlijk huiskatten leventje. Om ervoor te zorgen dat de dieren geen stress hebben, is er een rustruimte en zijn er huisregels voor menselijke gasten. Naast het dierenwelzijn let Miriam ook erop onnodig afval te vermijden en regionale producten te gebruiken.
Ontdek Aken
De tips van mijn vrienden beloven veel goeds denk ik zo. Ik ga Aachen zeker op mijn lijstje zetten met plekken die ik nog graag een keer wil bezoeken. Wat zou jij het leukste vinden om te doen in Aken? Of ben je er al geweest en heb je nog een andere tips voor ons? Laat het ons weten! Deel jouw foto op Instagram en tag ons @heyhoneyguide of gebruik de hashtag #heyhoneyguide.
Liefs,
Alea Sophie