Het is al aardig warm als we het strand van Kijkduin op lopen. Het belooft een lekkere dag te worden en dat is mooi, want afval rapen op het strand doe ik bij voorkeur toch liever als het droog is. Bij strandtent People spotten we de Noordzeekraam waar we onze vuilniszakken op kunnen halen. Even later slenteren we het strand op, speurend naar zwerfafval.
We helpen vandaag mee als vrijwilligers bij de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Jaarlijks organiseert deze stichting een landelijke beach clean-up waarbij binnen twee weken verschillende teams van vrijwilligers de Nederlandse stranden opruimen. De ene ploeg start op de Waddeneilanden, de andere in het zuidelijkste puntje van Zeeland. Gedurende twee weken werken ze naar elkaar toe, met elke dag een andere etappe.
Stichting de Noordzee is bij elke etappe aanwezig om materiaal uit te reiken en het opgeraapte afval in te nemen. De vrijwilligers die hen helpen zijn mensen zoals jij en ik. Sommige zijn alleen, anderen juist met het hele gezin. Jong en oud zet zich deze weken in om de vervuiling in de kustgebieden tegen te gaan. Iets wat hoop geeft: bewustwording is belangrijker dan ooit.
Het Noordzeestrand door de jaren heen - Beach clean-ups voor bewustwording
Bij de Noordzeekraam in Kijkduin ontmoeten we Serena Rivero van Stichting De Noordzee. Zij is mariene bioloog en weet alles over de Noordzee. Dat de zeeën over de jaren ernstig vervuild zijn geraakt met plastic, is niks nieuws meer helaas. Gelukkig heeft Serena ook een positief puntje te melden. Stichting De Noordzee monitort namelijk al twintig jaar de hoeveelheid afval op de Nederlandse Noordzeestranden. Een van de resultaten die hieruit voortkwam is dat het afval op de stranden in de afgelopen 10 jaar met 27% is afgenomen! “Bewustwording en beleid”, verklaard Serena, als we haar vragen hoe dit komt.
Maar ondanks dit gegeven, zijn we er nog lang niet. “We monitoren de stranden steeds per honderd meter. Tegenwoordig vinden we nog altijd gemiddeld 282 stukken afval per honderd meter strand, dat is natuurlijk nog steeds erg veel. Het is belangrijk dat dit gaat verminderen in de toekomst.”
Het effect van plastic op de Noordzee - Plastic, plastic, plastic...
Nieuwsgierig vraag ik wat nou precies de gevolgen zijn van de vervuiling van de zee. “Op dit moment zien we het vooral terug bij de dieren die van en in de zee leven,” begint Serena. “Zo heeft 97% van de dood aangetroffen stormvogels een flinke hoeveelheid plastic in hun maag. Ze verwarren het met voedsel waardoor ze het opeten. Hierna hebben ze constant een vol gevoel zonder dat ze voedingsstoffen binnen krijgen. Op die manier gaan ze dan dood. Daarnaast kent iedereen de beelden wel van dieren die in stukken plastic verstrikt zijn geraakt. Toevallig is hier twee dagen geleden weer een zeehond gevonden, helemaal verstrikt in een net. Over de tijd was het net helemaal in gaan groeien bij ‘m. Dat zijn nare dingen.”
Serena gaat verder: “Wat de vervuiling op lange termijn gaat doen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar er is nu al zoveel microplastic terug te vinden in de magen van vissen, dat plastic praktisch onderdeel is geworden van ons ecosysteem. Ook heeft het in de toekomst effect op de populaties van dieren doordat veel van hen sterven aan de inname van plastic. Daarnaast kan een ‘ongezonde zee’ zijn functie in het algemene systeem op aarde ook niet meer volledig vervullen. Zo zorgt de zee voor 50% van de zuurstof die we inademen en is de zee een belangrijke speler bij de opslag van CO2 uitstoot.” Wow. Als meer mensen zich dit zouden beseffen, gingen we misschien veel bewuster om met de zee en de stranden.
Sigarettenpeuken sprokkelen - Het strand is geen asbak
Het is één uur ‘s middags als we onze vuilniszakken weer inleveren bij de Noordzeekraam. Al met al hebben we toch best wat afval geraapt op dit kleine stukje strand. Dit jaar focust de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee zich in het bijzonder op sigarettenpeuken. Het strand ligt er vol mee en zo’n sigaret is schadelijker dan je denkt. Eén peuk vervuilt maar liefst 8 liter water. En dan te bedenken dat er per etappe zo’n 2000 sigaretten worden gevonden... Het moge duidelijk zijn dat dit om heel veel liters vervuild water gaat.
De eindstand van de Beach Cleanup - Duizenden peuken en dertig jaar oud plastic
Een week na de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee heb ik contact met hen over de eindstand. Hoeveel afval is er uiteindelijk opgeruimd en hoeveel sigaretten zijn er verzameld? Ik ben ontzettend benieuwd.
De aantallen zijn niet mis. In 15 dagen tijd is er 4641 kilo afval van het Noordzee strand gehaald. Hierbij zaten bijzondere vondsten zoals Nederlandse chipsverpakkingen uit 1990 en ook een Duitse margarineverpakking uit 1980 behoorde tot de vangst. Deze plastic verpakkingen uit de vorige eeuw die nog altijd rondzwerven op onze stranden vormen het perfecte voorbeeld van de hardnekkigheid van plastic in de natuur. Plasticvervuiling moet dus aan alle kanten voorkomen worden, want dit probleem lost zichzelf duidelijk niet zomaar op.
De eindstand van de gevonden sigaretten maakt me ook even stil. Tijdens de gehele Beach Cleanup Tour zijn er - hou je vast - 57.772 peuken gevonden op het Noordzee strand. De etappe bij het strand in Zandvoort spant de kroon met maar liefst 8039 verzamelde peuken in één dag. En dan te bedenken hoeveel schade één peuk al teweeg brengt aan de natuur...
Dankzij de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee is het Nederlandse strand bevrijd van duizenden kilo's afval waaronder tienduizenden sigaretten. Een actie met veel impact dus. Ik ben diep onder de indruk en dankbaar dat wij met Honeyguide ook ons steentje bij konden dragen.
Wat je zelf kunt doen om te helpen - Afval rapen voor iedereen
Ben je na het lezen van dit alles geïnspireerd geraakt om ook in actie te komen? Je kunt je elk jaar aanmelden voor de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Daarnaast kan Stichting De Noordzee altijd enthousiaste vrijwilligers gebruiken die hen helpen met beach clean-ups, het organiseren van evenementen en het uitdragen van de boodschap bij gemeenten bijvoorbeeld.
Wat je verder kunt doen tegen vervuiling in het algemeen? Ruim gewoon eens afval op als je ergens wandelt. Spread the word: inspireer anderen om ook bewuster om te gaan met afval en de natuur. Mocht je het serieuzer aan willen pakken, ga dan bijvoorbeeld mee met een tour als Plasticvissen in Amsterdam of Rotterdam, steek je handen uit de mouwen met Grondstofjutters of zet zwerfafval van het strand in om souvenirs te maken op Vlieland. Voor meer inspiratie neem je een kijkje bij het Positieve Impact Criterium Schone Oceanen.
Genoeg manieren om bij te dragen aan een schone Noordzee dus. Na de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee merk ik op dat ik buiten steeds vaker de grond afspeur naar afval. Alle beetjes helpen en ik draag graag mijn steentje bij. Wat jij?
Liefs,
Laura